Hlavní obsah

Pilota Salaquardu zmlátila při testech ve Valencii ochranka

PRAHA/VALENCIE

Nepříjemným incidentem skončilo testování pilotů Filipa Salaquardy a Erika Janiše na okruhu ve španělské Valencii. České účastníky Formule Master napadla v pondělí ostraha areálu a Salaquardovi dokonce museli lékaři po zásahu obuškem sešít pěti stehy tržnou ránu na hlavě. Pětadvacetiletý závodník utrpěl lehký otřes mozku a navíc cítí problémy se zády.

Foto: BPA/Jeroen Vermeeren

Filip Salaquarda (vlevo) a Erik Janiš

Článek

Jezdci Formule Master měli ve Valencii první příležitost vyzkoušet vozy pro letošní sezónu. Janiš se Salaquardou zaznamenali během víkendu potěšující zlepšení a chtěli v práci pokračovat i v pondělí. Po incidentu s ochrankou se už ale nesvezli. Co se ve Španělsku stalo? Na začátku byla klukovina...

„Při příjezdu na okruh nás zaujala auta, která stála na velkém parkovišti vedle hlavní brány, proto jsme se na ně jeli podívat. Udělal jsem klukovinu, když jsem se na konci parkoviště otočil přes ruční brzdu, ale široko daleko nikdo nebyl a my jsme jeli opravdu pomalu. Tak třicet, čtyřicet kilometrů v hodině,“ líčil Salaquarda v tiskové zprávě svého týmu.

Manévr českého pilota strhl lavinu událostí připomínajících akční film. Neunikl totiž pozornosti ostrahy, která v jiném voze za oběma mladíky vystartovala a pronásledovala je až do paddocku, kde se Češi snažili ukrýt v týmovém kamiónu. Při úprku do bezpečí Salaquardu poprvé napadl člen ochranky, oba jezdci ale dosáhli svého cíle, odkud se snažili dovolat šéfovi týmu Igoru Salaquardovi.

Rána zezadu 

Ten se ale v tu dobu podílel na přípravě vozů a volání o pomoc neslyšel. „Kluci proto z kamiónu vyšli, ale tam na ně čekal již zmíněný muž a jeho kolega ozbrojený obuškem. Snažili se našim jezdcům bránit v přístupu do boxu a Filipa dokonce napadli, když jej jeden muž držel a druhý do něj tloukl obuškem. Filip jim nakonec utekl, ale těsně před boxem ho jeden z mužů dohnal a vší silou ho obuškem udeřil zezadu do hlavy,“ popsal incident Igor Salaquarda.

„Byla to obrovská rána, která mi rozbila hlavu. Všude byla spousta krve. Lékaři mi museli hlavu sešít pěti stehy, navíc mám lehký otřes mozku a také něco se zády,“ doplnil Filip Salaquarda.

Vedení týmu incident jednání ostrahy rozhořčilo. „Na okruhu ve Valencii se něco podobného nestalo poprvé. Kluci možná udělali hloupost a měli být potrestáni, ovšem v žádném případě ne tímto způsobem! Adekvátní by bylo, kdyby je za mnou, jako šéfem týmu, ochranka dovedla, vše mi popsala a dostali bychom třeba pokutu. Něco takového ale není možné!“ řekl Igor Salaquarda. “To, co se stalo, není možné jen tak přejít, budeme trvat na vyšetření,“ doplnil manažer Janiše Antonín Charouz.

Poraněný Salaquarda, ani otřesený Janiš už v testech nepokračovali. Tým ISR čekají další oficiální testy za dva týdny, kdy se účastníci šampionátu Formula Master 2009 sejdou na okruhu v italské Imole.

Reklama

Související témata: