Hlavní obsah

Räikkönen plánuje úder: Ztráta je nicotná

BRNO

Rychlostí téměř 300 km/h se po Masarykově okruhu v Brně v sobotu proháněl ve voze formule 1 stáje McLaren její finský pilot Kimi Räikkönen. Zcela bezstarostně si užíval jízdy, byť patří k nejostřeji sledovaným borcům současného seriálu MS. Tři závody před koncem šampionátu ztrácí na pouhé dva body na vedoucího Němce Michaela Schumachera.

Foto: ČTK/AP

Finský závodník Kimi Räikkönen z týmu McLaren.

Článek

"Byla to zábava, moc se mi to líbilo. Vychutnával jsem si to. Okruh je plynulý, není to žádná divočina ve stylu Micky Mouse," culil se v sobotním odpoledni třiadvacetiletý rodák z finského Espoo. "Trať je velmi krásná. Bylo by skvělé, kdybychom zde mohli pravidelně testovat," přemítal borec, který jezdí u McLarenu druhým rokem. Přitom absolvoval pouhá tři kola. A vůbec se nenechal rozladit skutečností, že k dispozici měl starší monopost MP 4-16.

V doprovodu manažera stáje Pavla Turka, týmového kolegy a věčně rozesmátého Davida Coultharda a sympatického testovacího jezdce McLarenu Španěla Pedro de la Rosy působil poněkud chladně. Nezůstával nic dlužen přezdívce Iceman, která zdobí i jeho přilbu.

Vydařené testy v Monze

Nebylo to z tlaku doléhajícího s blížícím se vrcholem šampionátu. Mladíček s blonďatým přelivem je prostě svůj. "Testy v Monze se vydařily. Všechno klapalo, pracovali jsme zejména na vylepšení několika konkrétních částí vozu MP 4-17 D," odtajnil naplň minulých dnů Räikkönen na tiskové konferenci, s čepicí vraženou hluboko do čela a kombinézou zapnutou až ke krku.

Skot David Coulthard, druhý z pilotů McLarenu, jemuž v průběžném pořadí šampionátu patří až sedmé místo rozdával úsměvy na všechny strany a před zbývajícími Velkými cenami hýřil sebevědomím. "Výsledky testů v Monze jsem byl velmi mile překvapen. Auto se chovalo velmi dobře. Zajížděli jsme výborné časy, ale na druhou stranu je nutné připomenout, že jsme simulovali optimální podmínky. Každopádně si myslím, že před závody v Monze, Indianapolis a Suzuce můžeme být optimističtí," přemítal dvaatřicetiletý rodák z Twynholmu.

Räikkönen: Nejlepší pozici má Williams

Coulthard je přesvědčen, že za dané situace si nikdo nemůže být jistý svojí pozicí. "Tak vyrovnaný šampionát už tady dlouho nebyl. Skutečně jsem přesvědčen, že disponujeme silným autem. Za dané situace, podíváme-li se do výsledků testů, máme velmi dobrou šanci být vždy na stupních vítězů," prohlásil vítěz třinácti Velkých cen.

V čele šampionátu je Michael Schumacher z týmu Ferrari s dvaasedmdesáti body. Druhý Kolumbijec Montoya s Williamsem zaostává o jediný bod, třetí Räikkönen nashromáždil 70 bodů, čtvrtý Ralf Schumacher z Williamsu už ztrácí čtrnáct bodů. Právě jeho stáj je však v čele Poháru konstruktérů se 129 body před Ferrari (121) a McLarenem (115).

"Momentálně má nejlepší výchozí pozici Williams, který dosahoval bravurních výsledků v poslední části sezóny. Všichni ale velmi dobře víme, že situace v našem sportu se může velmi rychle změnit. Náskok protivníků je nicotný. Nezbývá, než v každém ze závodů pracovat důsledně vždy od základu a doufat, že se budeme na konci radovat," vykládal Räikkönen.

Začíná se takřka znovu

Stoprocentně se opírá o podporu kolegy Davida Coultharda, který před časem prohlásil, že pokud to bude situace vyžadovat, podřídí všechno úspěchu Räikkönena. "Sezóna začíná prakticky od začátku. Nemá cenu zaobírat se dosavadními statistikami z odjetých závodů. Začíná takřka nový šampionát," pravil bojovně Coulthard.

Ani Räikkönen nepochybuje, že McLaren je dostatečně silný. "Uděláme vše, abychom vystoupili na vrchol. V posledním závodě v Maďarsku se mi nevydařila stoprocentně kvalifikace, startoval jsem až ze čtvrté řady, ale poté jsem byl velmi rychlý, o čemž svědčí druhé místo. To dokumentuje naši sílu," osvěžil si úspěšné vystoupení na Hungaroringu finský mladíček. "Navíc David bral čtyři body. I proto je naše situace nadmíru příznivá. Máme důvod věřit ve zdárné zakončení sezóny."

Reklama

Související témata: