Hlavní obsah

Ferrari je zpátky, Schumacher znovu první

MONZA

Němec Michael Schumacher z týmu Ferrari v Monze zvýšil svůj náskok v průběžném pořadí mistrovství světa F-1 na tři body. Vyhrál GP Itálie a jeho největší konkurent Kolumbijec Juan Pablo Montoya dojel druhý. Třetí místo patřilo dvojce Ferrari Brazilci Rubensi Barrichellovi. Stáj Ferrari tak po několika rozpačitých závodech opět dominovala.

Foto: ČTK/AP

Němec Michael Schumacher ze stáje Ferrari před Kolumbijcem Juanem Pablem Montoyou z Williamsu na trati Velké ceny Itálie v Monze.

Článek
Fotogalerie

Start se nejlépe vydařil Jarno Trullimu  s renaultem, který se ze šesté pozice protlačil až na třetí. Oba favorité v první řadě - Michael Schumacher a Juan Pablo Montoya si své pozice uhájili, i když více práce s tím měl jezdec williamsu. Hned po první šikaně se ale Montoya snažil před lídra šampionátu dostat, v jednu chvíli se už špice jeho monopostu před konkurenční rudou dostala, ale Schumacher si vedoucí pozici zvládl uhájit. "Souboj to byl tvrdý, ale férový. Byl rozhodující pro celý závod,"  řekl Schumacher.

Smůlu měl Trulli, který neodkroužil ani jedno celé kolo a odstoupil pro poruchu hydrauliky. Třetí místo tak přepustil Barrichellovi. Za ním jezdily oba mclareny, v pořadí Räikkönen, Coulthard. Pořadím nezamíchaly ani první zastávky v boxech. Po nich ale začal Montoya stahovat Schumacherův náskok. Ztenčil ho až na méně než jednu sekundu. K druhé zastávce zajel tentokrát dříve než Schumacher. Mechanici Williamsu byli v souboji s kolegy z Ferrari o dvě deseti sekundy rychlejší, ale Schumacher se i tak stačil vrátit před Montoyu.

Montoya zůstal za Frentzenem

Ten se ale nevzdával a znovu se začal k Schumacherovi přibližovat. Jenže ve 39. kole Schumacher hladce o kolo předjel Frentzena, což se tak rychle nepovedlo Montoyovi, který za Frentzenem ztratil zhruba sekundu.  Ve zbytku závodu Kolumbijec už jen kontroloval svou druhou příčku. Zaútočit na titul má šanci už jen ve dvou závodech - v USA a Japonsku.

Smůlu zažil McLaren - Räikkönen sice dojel čtvrtý, ale Coulthard musel osm kol před cílem pro poruchu odstavit svůj vůz, se kterým kroužil celý závod na páté příčce. Na tu se posunul Marc Gené, který pro tento závod nahradil Ralfa Schumachera, který se po nehodě z 2. září ještě necítí fit.

V poháru konstruktérů i díky bodům Geného uhájil Williams vedoucí postavení před Ferrari a McLarenem.

Výsledky GP Itálie
1.M.SCHUMACHERFerrari1h14:19,838 pr. rychlost 247,586 Km/h
2.MONTOYAWilliams BMW+ 0:05,294
3.BARRICHELLOFerrari+ 0:11,835
4.RÄIKKÖNENMcLaren Mercedes+ 0:12,834
5.GENÉWilliams BMW+ 0:27,891
6.VILLENEUVEBAR Honda1 kolo
7.WEBBERJaguar Cosworth1 kolo
8.ALONSORenault1 kolo
9.HEIDFELDSauber Petronas1 kolo
10.FISICHELLAJordan Ford1 kolo
11.BAUMGARTNERJordan Ford2 kola
12.KIESAMinardi Cosworth2 kola
závod nedokončili
-FRENTZENSauber Petronas3 kola
-COULTHARDMcLaren Mercedes8 kol
-PANISToyota18 kol
-VERSTAPPENMinardi Cosworth26 kol
-BUTTONBAR Honda29 kol
-DA MATTAToyota50 kol
-WILSONJaguar Cosworth51 kol
-TRULLIRenault53 kol
Průběžné pořadí MS:
1.M. Schumacher(Něm./Ferrari)82 bodů
2.Montoya(Kol./Williams)79
3.Räikkönen(Fin./McLaren)75
4.R. Schumacher(Něm./Williams)58
5.Barrichello(Braz./Ferrari)55
6.Alonso(Šp./Renault)55
7.Coulthard(Brit./McLaren)45
8.Trulli(It./Renault)24
9.Webber(Austr./Jaguar)17
10.Button(Brit./BAR)12
Pohár konstruktérů:
1.Williams-BMW141
2.Ferrari137
3.McLaren-Mercedes120
4.Renault79
5.BAR-Honda18
6.Jaguar-Cosworth17
7.Toyota14
8.Jordan-Ford11
9.Sauber-Petronas9

Reklama

Související témata: