Hlavní obsah

Gené: formule 1 na prvním místě

PRAHA

Ukončit své působení v motoristické sérii Superfund a koncentrovat se jen na působení ve formuli 1 hodlá Marc Gené. Španělský pilot při víkendové Velké ceně Itálie zaskočil ve stáji Williams za Ralfa Schumachera a při svém prvním závodu v seriálu MS od roku 2000 příjemně překvapil pátým místem.

Foto: Hoch Zwei

Marc Gené za volantem vozu Williams při Velké ceně Itálie.

Článek

Gené v Monze ukázal, že v něm dřímá kus talentu, kterému je ale třeba pomoci kvalitním vozem. V mistrovství světa formule 1 totiž už působil, v letech 1999 - 2000 startoval ve stáji Minardi ve 33 závodech, v nichž získal pouze jeden bod.

Body, které v Itálii zajistil Williamsu, měly pro tým značnou váhu: udržely stáj na čele průběžného hodnocení Poháru konstruktérů. Těžko lze ale předpokládat, že má při konkurenci Kolumbijce Montoyi a Němce Ralfa Schumachera cestu do kokpitu volnou.

Sezení na dvou židlích

Španěl v letošní sezóně neměl lehkou úlohu. Na jedné straně plnil roli testovacího a náhradního jezdce ve stáji Franka Williamse a současně ve stáji Adrian Campos Motorsport, v níž v roce 1998 zvítězil v seriálu formule Nissan, jezdil formulovou Světovou sérii Superfund.

Povzbuzen úspěchem v Monze se nakonec ve středu rozhodl své působení ve španělském týmu ukončit a věnovat se pouze práci pro stáj Williams. "Chtěl bych celému týmu poděkovat, působení ve stáji Adriana Campose pro mě bylo obrovskou zkušeností. Díky ní jsem měl možnost vystoupit na stupně vítězů a věřím, že i v Monze jsem zajel dobře díky praxi, kterou jsem u týmu získal," řekl Gené v prohlášení, které publikoval server f1.racing-live.com.

Šéf stáje Campos rozhodnutí svého jezdce chápal a odchodu nijak nebránil. "Marc to letos neměl lehké, povinnosti ve dvou stájích jej stály mnoho sil. Několikrát se stalo, že na sobotní kvalifikaci série Superfund přijížděl od Williamsu jen pár okamžiků před startem," přiblížil Campos.

Marc Gené
Narozen 27. března 1974 ve španělském Sabadellu. Výška: 173 cm. Váha: 69 kg. Stav: svobodný. Zájmy: četba historické literatury, filmy, jízda na kole, potápění, horolezectví. Oblíbené jídlo: špagety.
Začínal na motokárách, v roce 1997 se zúčastnil Mezinárodního mistrovství formule 3000. V roce 1998 zvítězil v sérii formule Nissan, v letech 1999/2000 účastník MS formule 1 (33 startů ve stáji Minardi/1 bod). Od roku 2001 testovací jezdec a oficiální náhradník ve stáji Williams.
Zdroj: BMW

Reklama

Související témata: