Hlavní obsah

Charouze diskvalifikovali z druhého místa ve formuli Renault

Janu Charouzovi se premiéra v seriálu formule Renault nevydařila. Sobotní závod na španělském okruhu Motorland Aragón testovací jezdec týmu Renault ve formuli jedna nedokončil, v neděli sice obsadil druhé místo, ale následně byl diskvalifikován.

Foto: jan-charouz.com

Jan Charouz při testech formule 1 Renault na okruhu v Silverstonu. (ilustrační foto)

Článek

Dvaadvacetiletý Charouz porušil podle oficiálního webu pravidlo, podle nějž musí mít vůz po dojetí závodu či kvalifikace v nádrži minimálně tři litry paliva.

Do závodu Charouz startoval z třetí pozice a na trati své kvalifikační umístění ještě vylepšil. Po startu se dokonce dostal do vedení, ale po zastávce v boxech o první místo přišel. Jeho hlavní soupeř Sten Pentus z Estonska zůstal na trati mnohem déle, do depa zajel až v 13. kole a po výměně pneumatik se vrátil na dráhu těsně před Charouzem.

Ten si v cíli pochvaloval vůz, týmovou strategii i vydařený start. "Tušil jsem, že Ricciardo a Pentus po sobě půjdou v první zatáčce, proto jsem si počkal, co udělají, a pak jsem je objel. Pentus byl v závěru o něco rychlejší, takže si zasloužil vyhrát, ale já jsem moc spokojený," citovala českého jezdce internetová stránka bpa.cz ještě před diskvalifikací.

V Aragónu se představil i druhý český jezdec Filip Salaquarda, kterému se nepodařilo dokončit ani jeden závod.

Reklama

Související témata: