Hlavní obsah

Talentovaný jezdec Král chce v GP2 zaujmout a splnit si sen o formuli 1

PRAHA

Veledůležitá sezóna čeká na talentovaného jezdce Josefa Krále. Devatenáctiletý závodník v současné době usedá do monopostu britské stáje Super Nova Racing v sérii GP2. A od ní už je jen krůček do vysněné formule 1... „Vše teď bude záležet jen na mně a mých výsledcích. Od nich se pak bude vyvíjet má kariéra dál,“ je si vědom své šance Josef Král.

Foto: archiv Josefa Krále

Josef Král

Článek

Když Josef Král v sedmi letech poprvé usedl do motokáry, byl z ní tehdy tak nadšený, že ji opustil až po několika hodinách. A to jen kvůli tomu, že mu v nádrži došel benzín. O své budoucnosti však už měl malý Josef jasno. Stát se jednou pilotem formule 1... A k splnění snu má talentovaný závodník nyní velmi blízko.

V sezóně 2009/2010 se představil v seriálu GP2 Asia a obsadil v něm celkové jedenácté místo. A o nadcházejícím víkendu si odbude premiéru v hlavní sérii GP2. S monopostem britské stáje Super Nova Racing se v pátek 7. května postaví na start kvalifikace na okruhu v Barceloně. „GP2 je posledním krokem k formuli 1. Je proto velmi důležité, abych se co nejlépe předvedl. Podle výsledků v GP2 se bude má kariéra odvíjet dál,“ řekl na úvod setkání s novináři Josef Král.

Cíl? Být v desítce

„Tým Super Nova spolupracuje s Mercedesem GP, takže šance dostat se do formule 1 je docela velká. Musím zaujmout lidi kolem formule, a to jak dobrými výkony, tak i svým vystupováním,“ ví devatenáctiletý jezdec, který však v otázce cílů zůstává opatrný. „V GP2 Asia jsem sezónu zahájil pátým a třetím místem. Pak už se mi bohužel tolik nedařilo. Takže, co se týče cílů, zůstávám při zemi. Dobré by bylo, kdybych se při závodech umisťoval do desátého místa.“

Z předsezónních testů má ale Josef Král velmi dobrý pocit. „Při testech v Barceloně se do jedné desetiny vešlo osm nebo devět jezdců a já byl mezi nimi. Hodně jsem teď zapracoval na fyzičce, tak jsem sám moc zvědavý, jak se mi při závodech o nadcházejícím víkendu ve Španělsku bude dařit,“ přiznal jezdec, jenž v roce 2007 skončil celkově druhý v britské sérii formule BMW.

Josef Král v monopostu stáje Super Nova Racingfoto: archiv Josefa Krále

Nejvíce se naděje českého motosportu těší na závody v Monze a Spa. "Každá trať má něco do sebe, ale tyhle dvě mají svého ducha a mám je moc rád. Naopak nejtěžší závod mě čeká v Monaku, to bude opravdu oříšek. Nikdy jsem tam nejel, takže výhodu budou mít ti, kteří už tam závodili,“ uvedl Král, jehož idolem byl legendární Brazilec Ayrton Senna.

„Fandil jsem také Kimimu Räikkönenovi. Ten má extrémní talent. Ať usedne do jakéhokoliv vozu, dokáže z něj vytěžit maximum,“ uvedl na adresu finského závodníka Král. „Mým současným favoritem je Fernando Alonso, je to vynikající pilot. Hodně lidí mě k němu přirovnává,“ prozradil s úsměvem na tváři.

Formulový seriál GP2 startuje již o tomto víkendu ve španělské Barceloně a bude jej možné sledovat i na televizní stanici Nova Sport. Kvalifikace jsou na programu vždy v pátek. Hlavní závod (180 km) se jede v sobotu odpoledne a druhý (120 km) v neděli dopoledne.

GP2 Series 2010
8. - 9. květnaBarcelona (Španělsko)
14. - 15. květnaMonte Carlo (Monaco)
29. - 30. květnaIstanbul (Turecko)
19. - 20. červnaPortimao (Portugalsko)
26. - 27. červnaValencie (Španělsko)
10. - 11. červenceSilverstone (Velká Británie)
24. - 25. červenceHockenheim (Německo)
31. července - 1. srpnaBudapešť (Maďarsko)
28. - 29. srpnaSpa (Belgie)
11. - 12. záříMonza (Itálie)
13. - 14. listopaduYas Marina (Abu Dhabi)

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint