Hlavní obsah

Villeneuve končí ve stáji BAR, v Suzuce pojede Sató

PRAHA/SUZUKA

Tlak posledních dnů, který doléhal na Jacquese Villeneuva, nakonec kanadský pilot nevydržel. Poté, co byl pro příští sezónu nahrazen ve stáji BAR Japoncem Satóem a média propírala jeho konec ve formuli, rozhodl se na vlastní žádost ukončit kontrakt. Jeho místo při nedělní Grand prix Japonska zaujme domácí jezdec Takuma Sató.

Foto: Hoch Zwei

Kanaďan Jacques Villeneuve v kokpitu vozu stáje BAR.

Článek

Obecně se očekávalo, že Villeneuve ukončí letošní sezónu v kokpitu vozu BAR při nadcházející Velké ceně Japonska. Mistr světa z roku 1997 ale nakonec sám požádal vedení stáje o ukončení smlouvy.

"Villeneuve po čtyřech letech u nás požádal o okamžité uvolnění ze všech smluvních závazků. Zdál se mi rozčilen, ale když nechce jet, tak nepojede. Přišel čas čerstvých pilotů. Sató u nás odvedl už skvělou práci při testech, věřím mu i pro závod," uvedl šéf stáje David Richards. Šestadvacetiletý Japonec loni obsadil v Suzuce v barvách Jordanu páté místo a nadšení domácí fanoušci mu připravili větší ovace než vítězi.

Nepomohl ani Ecclestone

Budoucnost dvaatřicetiletého závodníka je nyní hodně nejistá a spíš lze předpokládat, že se Villeneuvova kariéra chýlí ke konci. Poté, co se potvrdilo, že v příští sezóně nebude jezdcem stáje BAR, neprojevil žádný konkurenční tým o bývalého mistra světa zájem.

Nepomohla dokonce ani přímluva formulového šéfa Biernieho Ecclestona, který smutně konstatoval: "Je nutné se podívat pravdě do očí. Jacquese prostě nikdo nechce."

Daleko za očekáváním

Syn legendárního Gillesa Villeneuva nenaplnil očekávání, během pěti let ve stáji BAR stanul jen dvakrát na stupních vítězů. S příjmem 20 miliónů eur ročně byl ale v seriálu po Michaelu Schumacherovi nejlépe vydělávajícím jezdcem.

V průběžném hodnocení letošního ročníku formule 1 Villeneuve figuruje se šesti body na 15. místě, na vedoucího M. Schumachera ztrácí víc než 80 bodů. Nejlépe letos zajel při Velkých cenách Itálie a Brazílie, kde bral shodně body za šesté místo.

Reklama

Související témata: