Hlavní obsah

VIDEO: Král ve Valencii ošklivě boural, odvezla ho sanitka

VALENCIE

Český jezdec Josef Král měl ve druhém závodu formulového seriálu GP2 ve Valencii vážnou nehodu. Po srážce s jiným vozem a nárazu do bariéry, v níž zůstal jeho monopost zaklíněn, ho odvezla sanitka do nemocnice.

Foto: archiv Josefa Krále

Josef Král při závodě šampionátu GP2. Ilustrační foto.

Článek

Ve Španělsku již absolvoval sérii vyšetření, podle kterých neutrpěl žádnou zlomeninu. Je však značně potlučený a zůstává na jednotce intenzivní péče.

Pominul i prvotní šok 

"Všechna vyšetření se zdají být v pořádku," řekl manažer týmu Petr Najman po návratu z nemocnice, ve které Král již absolvoval vyšetření na CT i sérii rentgenových vyšetření. "Vypadá to, že už pominul i prvotní šok," uvedl Najman.

Podle současných informací by měl jezdec jednotku intenzivní péče opustit v pondělí. "Uvidí se, jestli Josefa jen přesunou nebo propustí," uvedl manažer. Nejdříve se zdálo, že má Král poraněnou ruku, ale podle všeho se krev na jeho ruce objevila při napojování na 'kapačky'.

Monopost se vznesl do vzduchu

Dvacetiletý pilot havaroval už ve druhém kole závodu, který začal jinou nehodou hned po startu. Král na konci rovinky najel do vozu Venezuelana Rodolfa Gonzáleze, který náhle zpomalil. Monopost českého závodníka se vznesl do vzduchu a po pádu na zem nekontrolovatelně pokračoval do ochranné hráze z pneumatik.

"Podle dat, která mají technici k dispozici, došlo k nehodě v rychlosti kolem 280 kilometrů za hodinu a při nárazu do zdi byla ještě kolem dvoustovky," uvedl Najman. Král byl bezprostředně po nehodě krátce v bezvědomí a nemohl se hýbat, ale po chvilce již komunikoval s lékaři.

Na místo nehody ihned přiběhli traťoví komisaři a začali Krále z vozu vyprošťovat. Po chvíli dorazila i záchranka. Nehoda přerušila závod na sedm kol, během nichž kroužil před zbylými monoposty zpomalovací vůz.

Nemohl střetu zabránit

Příčinu nehody budou technici teprve analyzovat, ale podle prvotních zpráv se zdá, že Král nemohl střetu zabránit. "González začal brzdit brzy a hlavně prudce, takže Josef s tím nemohl nic dělat. Na Gonzálezovi je prý v depu vidět, že si uvědomuje, že udělal něco, co neměl," dodal Najman.

Král havaroval už v sobotním závodu, v němž se zapletl do jedné z mnoha hromadných nehod v úvodním kole. Jeho karambol vyřadil ze hry další tři soupeře, za což dostal penalizaci v podobě posunu o deset míst dozadu na startu druhého závodu. Vzhledem k tomu, že měl Král startovat z 22. místa, si příliš nepohoršil.

Jeho britský tým Super Nova paradoxně zažil současně také nejúspěšnější závod v sezóně díky vítězství Švéda Marcuse Ericssona, který je podobně jako Král v seriálu GP2 nováčkem. Devatenáctiletý Ericsson, jenž poprvé v sezóně bodoval v sobotu díky sedmému místu, vyhrál před Nizozemcem Gidem van der Gardem a Rumunem Michaelem Herckem. ¨

"Hlavní je, že je Josef v pořádku. Na výsledku nezáleží. Slyšel jsem, že má bolesti, ale je ok," prohlásil na tiskové konferenci po závodě Ericsson, jenž ve Valencii prolomil dosavadní půst. K sobotním dvěma bodům přidal dalších šest. Král je po čtyřech dvojzávodech stále bez bodového zisku.

Reklama

Související témata: