Hlavní obsah

Poražený Alonso vztekle hrozil Rusovi pěstí

Radek MalinaPrávo

Utěšoval ho šéf týmu i inženýři. Dokonce mu podávali pití jako nemluvněti. Frustrovaný Fernando Alonso seděl po boji v Abú Zabí naštvaně na schodech motorhomu Ferrari. Těžko se smiřoval s prohrou v řeži o titul v posledním závodě sezóny MS formule 1.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Fernando Alonso se vztekal na Petrova.

Článek

Španělský pilot mohl první rok v italské stáji ozdobit titulem. Měl náskok osm bodů na druhého Webbera a patnáct na třetího Vettela. Po třetím místu v kvalifikaci byl spokojený, ale přehnaný optimismus krotil. „Budeme potřebovat perfektní závod, perfektních pětapadesát kol,“ tušil Alonso, šampión z let 2005 a 2006.

Na startu se propadl na čtvrté místo, ale zaměřil se na bránění pozice před pátým Webberem. I průjezd cílem těsně za stupni vítězů v takovém pořadí zaručoval rodákovi z Ovieda třetí titul v kariéře. Jenže se vloudila chybička při určení strategie. Ve Ferrari zapomněli, že Petrov s Rosbergem vyměnili gumy při výjezdu safety caru v prvním kole a už do boxů nepojedou.

„Bylo by příliš snadné házet vinu na tým. Po závodě samozřejmě všichni velmi dobře vědí, jakou měli zvolit strategii,“ citoval server F1live.com Alonsa. „Učinit rozhodnutí v průběhu boje je vždy strašně složité. Tým reagoval na Webbera a prostě mě zavolal do boxů,“ krčil smutně rameny španělský pilot.

Alonso: I tak to byl dobrý rok

Marně pak prakticky čtyřicet kol útočil na Petrova. Když protnul cíl až jako sedmý, jel poslední kolo na cestě do boxů vedle Petrova a hrozil mu pěstí. „Snažil jsem se ho předjet. Ale on se bránil, jako by šlo o poslední kolo šampionátu a o titul jsme bojovali právě my dva,“ zlobil se na ruského pilota Alonso. „Byl vážně velmi agresivní,“ vztekal se na jezdce Renaultu. „Ale současně jel také velmi dobře a nedělal chyby,“ uznal kvality soka.

„Ač jsem nakonec druhý, prožil jsem dobrý rok. V minulých dvou letech jsem kolikrát ani neprošel do poslední fáze kvalifikace. Teď ve Ferrari jsem znovu poznal chuť vítězství. Mám jich pět a do posledního závodu jsem bojoval o titul. Příští rok to zkusím znovu,“ vyhlížel už nadcházející sezónu Alonso.

Petrov jel o angažmá

To pokračování  Vitalije Petrova ve formuli jedna je nejisté, i když se pilot Renaultu v neděli nesmazatelně zapsal do historie. „Jsem hrdý na tým i svoji práci,“ nedělal si šestadvacetiletý Rus těžkou hlavou z výhrůžek Alonsa.

„Naše bitva byla hodně dlouhá. Ale měl jsem dobrou maximální rychlost a kontroloval situaci. Dělal jsem svoji práci. Prostě jsem bojoval na dráze jako každý jiný pilot, který do závodu odstartuje,“ hájil se Petrov, jenž bojuje o kontrakt ve F1 pro příští rok. „Snad jsem ukázal, že do MS patřím.“

Nový šampión Vettel mu na dálku děkoval. „Možná bych měl být jeho sponzor,“ smál se pilot Red Bullu. „Přál bych mu, abychom se za rok potkali na dráze.“

Reklama