Hlavní obsah

Williams angažuje čínského pilota

Prvním Číňanem, který okusí chlebíček formule 1, bude dvacetiletý Tchung Cho-pchin. Mladého jezdce si po vítězství v asijském mistrovství formule BMW vyhlédla stáj Williams a rozhodla se jej angažovat pro zimní testy v Evropě.

Foto: BMW AG

Tchung Cho-pchin - první Číňan ve formuli 1.

Článek

Tchung Cho-pchin dokázal v šampionátu dvanáctkrát zajet pole position a ve 14dílném seriálu, konaném na tratích v Číně, Malajsii, Japonsku, Korejské republice a Thajsku, se hned desetkrát radoval z vítězství.

"Nikdo si nedokáže představit, co pro mne tato příležitost znamená. Je to splnění celoživotního snu. Ani za to nemohu být dost vděčný," řekl Tchung Cho-pchin prostřednictvím automobilky BMW, která Williamsu dodává motory.

Ve formuli 1 se od jejího vzniku v roce 1950 žádný Číňan nikdy neobjevil. V září příštího roku ale tato země uspořádá v Šanghaji jednu z Velkých cen a pro obrovský trh by z marketingového hlediska znamenal start domácího závodníka velké plus.

Williams zatím nestanovil žádný přesný termín Číňanovy premiéry. Až do poloviny listopadu mají stáje formule 1 testování zakázáno.

Reklama

Související témata: