Hlavní obsah

Král v přípravě pálil na holuby. Byli sádroví a na videostěně

Málem přišel o život při děsivé havárii během loňského závodu ve Valencii, kdy při podniku šampionátu GP2 prožil strašidelný karambol. Kvůli těžkým zraněním prožil dvacetiletý český pilot Josef Král několik dnů na jednotce intenzivní péče a musel vynechat pět závodů. Ale poslední díl šampionátu zvládl, absolvoval ještě testy mladých jezdců v monopostu formule 1 stáje HRT. Přes zimu tvrdě trénoval a letos bude v barvách týmu Arden International útočit na nejvyšší pozice v „předsíni“ formule 1.

Foto: Sport.cz

Josef Král při testech formule 1 v Abú Zabí.

Článek

Jaké jsou vaše ambice před sezónou GP2, která odstartuje příští víkend v tureckém Istanbulu?

Nemohou být nízké! Chci pravidelně dojíždět na bodovaných pozicích, což znamená mezi nejrychlejšími osmi. Jsem přesvědčený, že je to v mých silách.

Stejně jako formule 1 i série GP2 změnila dodavatele pneumatik. Musel jste hodně přizpůsobit jízdní styl novým gumám?

Rozhodně! Směs se rychle opotřebovává. Závody budou jako šachy. Musíte vše dopředu promýšlet a být pár kol napřed. Třeba právě start seriálu v Turecku bude velká tajenka. Nikdo netuší, jak se na tamní trati budou gumy chovat.

Chystáte se na druhou sezónu v GP2. V jakém rozpoložení do letošního ročníku vstoupíte?

Cítím se mnohem lépe než před rokem. Výrazně jsem se posunul vpřed. Strávil jsem hodně hodin na simulátoru. Pracoval jsem s psychoterapeutem a fyzioterapeutem, dřel jsem na fyzické kondici. Byl jsem týden v Krkonoších na soustředění. Denně trénuji tři hodiny.

Dřel jste během zimy výrazně více než v průběhu sezóny?

Moje příprava vlastně probíhá nepřetržitě, ale v zimě je více prostoru pro outdoorové aktivity. Chodili jsme při soustředění ve Špindlerově mlýně denně ráno čtyřicet kilometrů na běžky. Každý večer jsem v bazénu uplaval tři kilometry, mezi tím byla ještě posilovna a trénování postřehu. Jen mě mrzelo, že jsem nemohl na snowboard, který miluji. Bylo utrpení vidět lidi kolem mě, jak se prohánějí na prkně. Ale holt je třeba snu něco obětovat.

Jak se dá na horách trénovat postřeh? Existují nějaká speciální cvičení?

Střílel jsem na holuby ze sádry. Ale jen na takovém vojenském trenažéru prostřednictvím videostěny. Koncentraci jsem také pilovat speciálním cvičením postřehu, kdy je uprostřed stěny jedno okno, kde se mění barvy a na plátně je devět míst s různými barvami. Když probliknou dvě stejné, musíte zmáčknout tlačítko.

Spolumajitelem týmu Arden International, za nějž budete jezdit, je Christian Horner, který je ve formuli 1 šéfem stáje Red Bull, vítěze minulého ročníku šampionátu mezi jednotlivci i týmy. Už jste měl možnost se s ním potkat?

Zatím ne. Předpokládám, že budeme mít možnost si promluvit při Grand Prix Turecka, kde jede současně šampionát F1 i GP2. Ale potkávám se s otcem Christiana a velmi dobře si rozumíme. Snad to bude stejné i v případě syna...

Existuje nějaká hranice, do kdy nejpozději musíte do mistrovství světa formule 1 proniknout?

Čím delší bude doba mého působení v GP2, tím se bude realizace mého snu oddalovat. Hranicí je věk šestadvaceti, maximálně sedmadvaceti let. Moje celá kariéra směřuje k F1 a doufám, že jednou se dočkám. Vážně beru formuli jako reálný cíl.

Reklama