Hlavní obsah

GP2: Král v Istanbulu útočil na body, po trápení s pneumatikami byl třináctý

PRAHA/ISTANBUL

Formulový seriál GP2 odstartoval sobotním závodem na okruhu v Istanbulu a jezdci z předsíně formule 1 se postarali o skvělou podívanou. První závod na nových pneumatikách Pirreli totiž řadu jezdců zaskočil a o dramatické situace nebyla nouze. Český pilot si v letošní premiéře dojel pro třinácté místo, přestože v úvodu závodu útočil ze sedmého místa na elitní pětku. Z těsného vítězství se radoval Romain Grosjean.

Foto: Sport.cz

Josef Král

Článek

Drama na trati se začalo odvíjet hned po startu, kdy se při kolizi ve druhé zatáčce vznesl do vzduchu vůz Maxe Chiltona a jezdec týmu Carlin se snesl k zemi v divokých kotrmelcích. Král se po startu z deváté pozice dokázal kolizní zóně vyhnout a posunul se na sedmou příčku. Jenže po první zastávce v boxech se začal propadat pořadím níž a níž.

„Vše začalo být špatně přibližně tři kola po mé zastávce v boxech. Nejprve přestaly fungovat přední pneumatiky, tak jsem je musel začít šetřit. Chvíli na to nastal problém se zadními. Měl jsem upřímně vůbec starost, abych dojel do cíle. Auto bylo o několik vteřin na kolo pomalejší než soupeři. Je zřejmé, že jsme nezvolili správné nastavení, které by pneumatiky Pirelli více pošetřilo,“ litoval Král.

Do problémů se ale kvůli pneumatikám dostala i řada dalších předních závodníků. „Někteří dokonce sáhli ke strategii dvou zastávek v boxech! To ještě před začátkem sezóny nikdo nečekal. Čeká nás teď hodně práce: musíme analyzovat získaná data a najít odpověď na naše dnešní trápení. Jiné týmy se s výzvou volby vhodného nastavení zjevně vyrovnaly lépe. To ale k motorsportu patří a nyní musíme vyhrnout rukávy a společně s týmem zapracovat na zlepšení,“ dodal Král.

Potíže s gumami nakonec postihly i vítězného Grosjeana, který byl v závěru závodu donucen zpomalit a musel vedení hájit zuby nehty před dotírajícím Britem Samem Birdem. Francouz ale infarktový souboj ustál a nakonec projel cílem s náskokem tří desetin sekundy. Seriál GP2 pokračuje v Istanbulu v neděli krátkým závodem, který startuje v 10:30 jako předkrm před Velkou cenou vozů formule 1.

Úvodní závod formulového seriálu GP2 v Istanbulu
1. Grosjean (Fr./DAMS) 57:09,999, 2. Bird (Brit./iSport) -0,332, 3. Bianchi (Fr./Lotus ART) -35,856, ...13. Král (ČR/Arden) -1:31,885.

Reklama

Související témata: