Hlavní obsah

Král dojel ve sprintu GP2 ve Spa třetí, má druhé stupně vítězů

Automobilový závodník Josef Král obsadil třetí místo ve sprintu v belgickém Spa-Francorchamps a podruhé v kariéře dosáhl v seriálu GP2 na stupně vítězů. Lepší byl pouze letos v Monaku, kde dojel také v krátkém závodu druhý.

Foto: Sport.cz

Josef Král na okruhu ve Valencii.

Článek

"Se stupni vítězů jsem samozřejmě velmi spokojený," uvedl Král v tiskové zprávě. "Výborně jsem odstartoval a pak si budoval náskok, ale v určité fázi závodu už byly opotřebovány zadní pneumatiky," dodal jednadvacetiletý jezdec.

Královi pomohl k druhému nejlepšímu výsledku start z pole position, který si vysloužil osmým místem v sobotním hlavním závodu. Jezdec týmu Arden projel cílem v dešti sedmý, poté co komisaři nařídili Fairuzovi Fauzymu pustit Krále před sebe, protože ho předjel v době, kdy byl na trati safety car. Později však oznámili, ze Malajec měl pro předjetí ve žluté fázi objektivní důvody, a pořadí změnili.

Král využil startu z prvního místa k vybudování několikasekundového náskoku, o nějž však přišel zhruba v polovině osmnáctikolového závodu, kdy se trati objevil zpomalovací vůz. Téměř okamžitě po restartování závodu sedm kol před koncem předjel českého pilota Ital Luca Filippi, jenž si dojel suverénně pro vítězství.

Král si posteskl, že ho výjezd safety caru připravil o vypracovaný náskok. "Safety car tak dal soupeřům zadarmo to, co by si jinak za cenu opotřebení svých gum museli vyjet. Ale tohle se prostě v motorsportu stává," řekl.

Před Krále se poté v předposledním kole dostal Francouz Jules Bianchi a český jezdec musel ještě v závěru odrážet atak jeho krajana Romaina Grosjeana. Třetí místo však Král před už jistým vítězem GP2 udržel a mohl si vychutnat podruhé v seriálu stupně vítězů.

"Filippiho už jsem za sebou udržet nedokázal, stejně jako Bianchiho. Odrazil jsem alespoň útoky Romaina Grosjeana. Je ale nanejvýš pozitivní, že jsme zpátky na bodech a navíc na stupních vítězů," doplnil Král.

V průběžném pořadí GP2 patří Královi před posledním závodem v Monze dvanáctá pozice se ziskem 15 bodů.

Závod formulového seriálu GP2 ve Spa-Francorchamps (Belgie):
1. Filippi (It./Coloni) 39:34,834, 2. Bianchi (Fr./Lotus) -4,476, 3. Král (ČR/Arden International) -6,857.
Průběžné pořadí: 1. Grosjean (Fr./DAMS) 83, 2. Van der Garde (Niz./Barwa Addax Team) 49, 3. Bianchi 48, ...12. Král 15.

Reklama