Hlavní obsah

VIDEO: Formuli ve 300 km/h selhaly brzdy, pak prolétla pilotovi kolem hlavy

PRAHA/BALTIMORE

Když selžou brzdy v bezmála třísetkilometrové rychlosti, je k pořádnému maléru pěkně blízko. Vyprávět by mohl jezdec zámořského formulového seriálu Tony Kanaan. Při warm-upu na nedělní závod na městském okruhu v Baltimoru jeho vůz před nájezdem do první zatáčky náhle přestal brzdit a Brazilec s neovladatelným monopostem přelétl auto svého krajana Hélia Castronevese a skončil v únikové zóně v bariéře z pneumatik.

Foto: Sport.cz

Hélio Castronewes se nestačil divit, když mu formule Tonyho Kanaana prolétla kolem hlavy.

Článek

Snad jen zázrakem se hrůzně vypadající havárie obešla bez vážnějšího zranění. Obrovské štěstí měl jak Kanaan, tak Castroneves, jemuž vůz soupeře prolétl těsně u hlavy, a také traťový maršál, který právě vykukoval z bezpečnostního vjezdu na dráhu.

Pobledlý Kanaan po karambolu děkoval svému soupeři za záchranu života. „Měl jsem štěstí, že jsem trefil Heliův vůz. To mě zpomalilo, jinak by to asi špatně dopadlo. Nebyla to vůbec žádná legrace. Helio mi zachránil život. Selhání  brzd v závodním voze... To se prostě nesmí stát,“ soukal ze sebe šestatřicetiletý závodník s libanonskými kořeny.

Castroneves po havárii odstavil svůj vůz v únikové zóně a běžel Kanaanovi na pomoc. Té však nebylo třeba a Brazilec dokázal odejít po svých. „Neměl jsem vůbec potuchu, že má nějaké problémy. Dokud kolem mě neprolétl podvozek jeho auta. Skutečně letěl a hned mi blesklo hlavou, že to nemůže dobře dopadnout. Když zastavil, nebyl ve voze vidět žádný pohyb, proto jsem tam okamžitě běžel. Ale byl v pohodě. Teď jsem rád, že jsem jej svým vozem zpomalil, protože jinak by asi následky byly zlé,“ doplnil trojnásobný vítěz slavného závodu 500 mil Indianapolis.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace