Hlavní obsah

VIDEO: Motoristický svět ustrnul. Hrdina 500 mil Indianapolis Dan Wheldon zahynul v Las Vegas

LAS VEGAS

Měla to být velkolepá oslava konce sezóny, nakonec se ale stal poslední závod zámořské série IndyCar nejtragičtějším momentem celého roku. Ve 13. kole totiž došlo k děsivé havárii 15 vozů a v hromadě šrotu a plamenech našel smrt britský pilot Dan Wheldon. Dvojnásobný vítěz slavného závodu 500 mil Indianapolis a vítěz seriálu z roku 2005 utrpěl při karambolu těžká zranění, jimž podlehl v nemocnici nedlouho po incidentu.

Foto: Jessica Ebelhar, ČTK/AP

Závod série IndyCar v Las Vegas měl tragickou tečku. Při hromadné havárii 15 vozů utrpěl smrtelná zranění britský pilot Dan Wheldon.

Článek

Wheldon v letošním roce neabsolvoval v IndyCar kompletní sezónu a závod v Las Vegas byl jeho třetím po vítězství na pětistovce v Indianapolis a účasti na třístovce v Kentucky 2. října. V Las Vegas jel o prémii pět miliónů dolarů vypsanou pro závodníka, který vyhraje, ačkoliv nejede celý seriál. V příštím roce měl nastoupit do týmu Andretti Autosport a nahradit Danicu Patrickovou, která přechází do seriálu NASCAR. Vedení stáje schválilo kontrakt těsně před startem a smlouva měla být podepsána po skončení závodu. Nezvratný osud ale rozhodl jinak...

Vůz Dana Wheldona (vlevo) byl během hromadné nehody v Las vegas katapultován do vzduchu a po dopadu začal hořet. Britský jezdec následkům zranění podlehl.foto: ČTK/AP/Jessica Ebelhar

Ve 13. kole nedělního závodu se ve vysoké rychlosti - jezdci v Las Vegas dosahovali rychlosti až 360 km/h - dostalo do hromadné srážky patnáct vozů a nad okruhem začaly létat trosky a šlehat plameny. Wheldon do skrumáže přilétl zezadu, jeho vůz byl katapultován do vzduchu a po nárazu do vnější bariéry vzplál. Na místě nehody byli prakticky ihned záchranáři, kteří zahájili bezprostřední resuscitaci britského jezdce. Wheldona poté transportoval vrtulník do nemocnice, kde ale třiatřicetiletý otec dvou synů zraněním podlehl. Další tři jezdci včetně Willa Powera bojujícího o titul byli zraněni.

Dan Wheldon zdraví diváky před startem závodu série IndyCar v Las Vegas. Britský jezdec při děsivé hromadné havárii ve 13. kole utrpěl smrtelná zranění.foto: ČTK/AP/Isaac Brekken

"IndyCar je nucena oznámit smutnou zprávu, že Dan Wheldon právě zemřel na následky těžkých zranění. Vedení závodu, jezdci i majitelé týmů se rozhodli závod ukončit," pronesl s viditelným pohnutím šéf seriálu Randy Bernard. Devatenáct jezdců, kteří se karambolu vyhnuli, na Wheldonovu počest obkroužilo pět kol před stojícími ztichlými tribunami a špalírem stovek členů týmů. Tragédií naplněnou atmosféru doprovodil zvuk skotských dud a známé písně Danny Boy a Amazing Grace. V IndyCar smrt úřadovala po pěti letech, v roce 2006 zahynul na okruhu Homestead v Miami Paul Dana.

Závodníci objeli na počest Dana Wheldona v Las Vegas pět kol před ztichlými tribunami.foto: ČTK/AP/Isaac Brekken

Scéna jako z Terminátora 

"V jeden moment žertujete před startem a za okamžik je jeden z nás mrtvý. Ztratil jsem, ztratili jsme dobrého kamaráda. Každý v IndyCar měl Dana rád, byl to perfektní kluk," hledal těžko slova Dario Franchitti, který se stal potřetí za sebou vítězem seriálu. Na oslavy v Las Vegas ale nikdo ani nepomyslel a vedení série zrušilo i slavnostní předání trofejí a velkolepý mejdan objednaný na dnešek večer v hotelu a kasinu Mandalay Bay.

Pilot Indy Car Dan Wheldonfoto: ČTK/Bebeto Matthews

Podle některých účastníků závodu došlo v Las Vegas k jedné z nejděsivějších havárií vůbec. "Nikdy jsem nic takového neviděl. Když jsem v dalším kole projížděl troskami, vypadalo to jako válečná scéna z Terminátora nebo podobného filmu. Bylo to hrůzostrašné," líčil Ryan Briscoe.

"Všichni víme, že se pohybujeme v nebezpečném sportu. Samozřejmě jsme podobným věcem vystaveni i v běžném životě, ale na to nemyslíte. Dnes na to ale všichni myslet musíme. Dan byl jedním z nejbližších přátel a nejlepších parťáků, jaké jsem kdy měl," poznamenal bývalý šampión Tony Kanaan. "Co můžete říct? V každém z nás dnes cosi zemřelo," doplnil zdrcený Chip Ganassi, pod nímž Wheldon v minulosti jezdil.

Reklama

Související témata: