Hlavní obsah

Existence Velké ceny Brazílie v ohrožení

SAO PAULO

Zřejmě nejdramatičtější zápletku v letošní sezóně formule 1 měla Velká cena Brazílie na okruhu v Interlagosu. Nyní se ale nad její další existencí stahují mračna. O teoretickém škrtu v kalendáři mistrovství světa rozhodl soud v Sao Paulu.

Foto: ČTK

Letošní Velkou cenu Brazílie formule 1 dokončila jen desítka vozů.

Článek

Zástupci brazilské metropole totiž vznesli k místnímu soudu námitku, že v rozpočtu města nejsou pro pořádání mistrovského podniku dostatečné prostředky. A soudce Joao Andre de Vincenzo radnici Sao Paula vyhověl a nařídil zrušení smlouvy mezi promotérskou společností International Promoters, která závod zajišťuje, a městem.

Pokud promotéři od smlouvy do třiceti dnů neustoupí a budou se snažit pořádání Velké ceny prosadit, hrozí jim pokuta ve výši 50 tisíc brazilských realů (zhruba 476 tisíc korun). O případu informoval internetový server f1.racing-live.com.

FIA případ nekomentuje

Okolnosti případu jsou nicméně poněkud nejasné a stanovisko asi není konečné. Kauzu zatím nijak nekomentovala ani Mezinárodní automobilová federace (FIA). Její mluvčí pouze prohlásil, že jde o problém dvou komerčních subjektů, a proto se netýká zastřešující organizace.

Každopádně se očekává, že projednávání případu se v Brazílii protáhne na delší dobu. Přípravy na Velkou cenu budou zřejmě zcela zastaveny a není jisté, zda by v případě dohody o uskutečnění závodu byli organizátoři schopni zpoždění dohnat. A to i přesto, že v kalendáři příštího ročníku mistrovství světa byl závod v Interlagosu přesunut až na samotný závěr osmnáctidílného seriálu.

O pořadatelství Velké ceny Brazílie by se případně mohlo ucházet Rio de Janeiro, které na vlastním okruhu hostí jeden ze závodů mistrovství světa silničních motocyklů. Na trati Jacarepagua se formule 1 dokonce desetkrát konala, naposled v roce 1989. Při současných vysokých nárocích na bezpečnost při závodech by však okruh musel projít významnou rekonstrukcí.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články