Hlavní obsah

Třenice ve formuli 1 zažehnány, Ecclestone se dohodl

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone se v pátek dohodl se zástupci nespokojených výrobců motorů a s držitelem marketingových práv mistrovství světa na kompromisním řešení budoucího vyplácení příjmů ze seriálu. Nedojde tak ke katastrofickému scénáři, podle kterého měli nespokojenci vytvořit proti šampionátu formule 1 vlastní seriál závodů.

Foto: internet

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone.

Článek

Skupina výrobců pohonných jednotek, která hrozila založením konkurenční GPWC (Grand Prix World Championship), již delší dobu vyjadřovala hrubou nespokojenost s rozdělováním příjmů, plynoucích z formule 1. GPWC tvoří pětice hlavních dodavatelů motorů pro formuli 1: BMW, Daimler-Chrysler, Ferrari, Ford a Renault.

Po řadě vesměs neúspěšných konstruktivních návrhů nyní GPWC dospěla k dohodě s Ecclestonem a společností SLEC, která vlastní komerční práva na formuli 1. Podrobnosti kompromisu zatím nejsou známy a budou veřejnosti odtajněny na tiskové konferenci na začátku příštího roku.

Ecclestone potvrzen v čele seriálu

Již nyní jsou však jisté klíčové body budoucí smlouvy, která by měla být podepsána jako dodatek Concordské dohody v polovině příštího roku. Současně bude připraveno prodloužení Concordské dohody, která platí do roku 2007.

Stájím, které se účastní šampionátu, bude vyplácen větší podíl z příjmů, než dosud původní dohoda zajišťovala.

Ve vedení společnosti SLEC budou působit tři zástupci GPWC, aby "přispěli svými odbornými znalostmi a podpořili dlouhodobě uspokojivý rozvoj seriálu". A konečně, za finanční ústupky vůči týmům byl Ecclestone potvrzen v čele formule 1.

"Vždy jsem se snažil zajistit šampionátu formule 1 dlouhodobou budoucnost," citoval Ecclestona na svých internetových stránkách britský časopis Autosport. "A po dnešním jednání opravdu nemám o šampionát obavy," řekl třiasedmdesátiletý Ecclestone.

Reklama

Související témata: