Hlavní obsah

Jaguar se chce předvést i v závodech

BARCELONA

Známý okruh v Barceloně byl v neděli svědkem veřejné premiéry nového monopostu stáje formule 1 Jaguar s označením R5. Tým hodlá v letošní sezóně podtrhnout loňské výsledky a věří, že ze sedmého místa v Poháru konstruktérů poskočí ještě výš.

Foto: www.jaguar-racing.com

Stáj Jaguar odhalila ve španělské Barceloně monopost pro nadcházející sezónu formule 1 s označením R5. V kokpitu Rakušan Klien, vdle sedí Australan Webber.

Článek
Fotogalerie

Jaguar odhalil nový vůz za účasti vedení stáje i obou jezdců pro nadcházející sezónu, Australana Marka Webbera a nováčka Christiana Kliena z Rakouska. "R5 je první z řady našich vozů formule 1, který jsme od základu udělali sami," těšil se šéf stáje David Pitchforth.

Inženýři Jaguaru vycházeli při práci na novém monopostu ze zkušeností s loňským vozem, který často zdatně konkuroval i velkým stájím. "Loňský vůz nám dělal jenom radost, samozřejmě jsme se snažili převést jeho silné stránky do R5," dodal Pitchforth.

Čas na změny

Podle šéfa oddělení aerodynamiky Bena Agathangeloua vycházel předešlý monopost ze zavedených konvencí a při jeho stavbě se příliš neriskovalo. "Úspěšná sezóna nám ale uvolnila ruce a mohli jsme vrhnout na skutečné změny. Současně jsme ale věděli, do čeho jdeme," řekl Agathangelou.

Ještě před oficiální premiérou stáj nový vůz otestovala v belgickém Lommelu a Mark Webber se po prvních zkušenostech netajil se spokojeností. "Hlavně doufám, že letos zlepšíme naše výsledky v závodech. Kvalifikace nám vycházely parádně, pokud ale chceme tým někam posunout, musíme víc bodovat," řekl v Barceloně Australan, který načal svůj druhý rok v týmu.

Překonat rozdíly

Jeho letošní stájový kolega, teprve dvacetiletý Christian Klien při odhalení vozu zářil spokojeností. "Nemohl jsem si přát víc, premiérová sezóna ve formuli 1 a k tomu tak výborný vůz," jásal Rakušan, který se k týmu přidal před necelými dvěma měsíci.

"Teď mě čeká obrovský kus práce, sezóna začíná za pár týdnů. Věřím ale, že s Markovou pomocí překonám všechny rozdíly mezi formulí 1 a formulí 3, kterou jsem dosud jezdil. Na oplátku se budu snažit plnit co nejlépe roli jeho stájového kolegy," slíbil Klien.

V nejbližších dnech stáj Jaguar zůstane ve Španělsku, kde podrobí nový vůz dalším testům.

Reklama

Související témata: