Hlavní obsah

Ferrari: Hlavně nezaspat úvod sezóny

Pět let vládne stáj Ferrari mistrovství světa formule 1, čtyřikrát navíc triumfovala jak v Poháru konstruktérů, tak v šampionátu jezdců. Italský tým v pondělí odhalil monopost pro letošní sezónu, všem je ale jasné, že udržení stávající hegemonie bude velice obtížné.

Foto: Hoch Zwei

Vítězství! Jiný cíl stáj Ferrari pro letošní sezónu nemá.

Článek

"Víme, že nás čeká přetěžký rok. Přesto ale věříme, že konec sezóny nám přinese stejnou radost jako uplynulý ročník mistrovství světa," konstatoval na internetových stránkách BBC prezident Ferrari Luca di Montezemolo. "Především si nesmíme nechat utéct naše rivaly na začátku šampionátu, tak jako loni. Letos by umazávání náskoku bylo ještě složitější," dodal.

Odborníci s napětím očekávají start sezóny, především v souvislosti s razantním vylepšením parametrů pneumatik Michelin, které obouvá šestice stájí (Williams, McLaren, BAR, Jaguar, Toyota a Renault). Proti tomu Ferrari a další tři týmy (Sauber, Jordan a Minardi) vybavuje firma Bridgestone, její pneumatiky však během zimních testů vykazují horší vlastnosti než konkurence.

Schumacher věří jen ve vítězství

"Spousta lidí nás dopředu odepisuje. To je ale chyba. Je na čase si uvědomit, že máme plný potenciál na to, dovést i letošní sezónu do vítězného konce," brojil při premiéře nového monopostu Michael Schumacher, který si loni v rudém voze dojel pro šestý titul mistra světa.

Na otázku, zda právě letošní sezóna bude ta nejtěžší v jeho kariéře, Schumacher v nadsázce odpověděl: "Přece každá 'nadcházející' sezóna je nejtěžší!" Německý pilot ale připustil, že si už dlouho nepamatuje, aby byl před startem nového ročníku MS nažhavený tak, jako letos.

Barrichello chce korunu

Bojovně naladěný je před sezónou i Schumacherův stájový kolega Rubens Barrichello. "Rozhodně chci pokračovat ve skvělých výsledcích z loňska. Nebude to jednoduché, ale nepřipouštím si neúspěch," tvrdil v pondělí v Maranellu celkově čtvrtý muž loňského šampionátu.

Brazilec se nebrání představě sesazení Schumachera ze světového trůnu. "Myslím, že jsem byl vždy jedním z největších Michaelových konkurentů a přiznám se, že udělám vše proto, abych mu cestu za dalším titulem překazil. Jako pilot nemůžu přemýšlet jinak," dodal Barrichello.

Reklama

Související témata: