Hlavní obsah

Ecclestone: Stáje musí přestat skuhrat a začít šetřit

Nářky stájí formule 1 nad zvyšujícími se výdaji v seriálu mistrovství světa jsou podle hlavního promotéra Bernieho Ecclestona naprosto zbytečné. Účastníci šampionátu by se prý měli především zamyslet nad mrháním prostředky, které předvádějí.

Foto: internet

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone.

Článek

Ecclestone se v rozhovoru pro italský sportovní deník Gazzetta dello Sport rozhněval nad požadavky stájí, aby z Mezinárodní automobilové federace nebo od pořadatelů závodů mistrovství světa teklo víc peněz.

Podle formulového šéfa je především na jednotlivých účastnících šampionátu, aby začali šetřit a přestali hořekovat nad nedostatkem financí. Ecclestone tvrdí, že velké stáje například přepravují mezi jednotlivými Velkými cenami náklad o váze 45 tun, přitom by prý ale stačilo 20 tun.

"Zajděte se někdy podívat do boxů během soukromého testování," radí Ecclestone. "Každá stáj tam má stovku lidí, z toho ale většinu úplně zbytečně," naznačil na stránkách italského deníku třiasedmdesátiletý promotér, kde by se dalo začít šetřit.

Raději prodat, než žebrat

Slitování neměl ani s malými stájemi, které obracejí každý dolar. "Vedení trpasličích stájí by se nad sebou měla zamyslet a raději snad tým prodat a odejít se zdviženou hlavou, než neustále žebrat," řekl a připomněl týmy Minardi a Jordan.

"Frank Williams byl před lety taky úplně na dně, potýkal se ještě s horšími problémy než Eddie Jordan. Dokázal se ale se vším vyrovnat dostat se mezi špičku. Jak to, že Jordan něco podobného nedokáže?" zeptal se Ecclestone.

Peníze nad kvalitu

Nechápe prý ani, proč automobilka Ford stále podporuje tým Jaguar. Omezení výdajů podle něj vedlo k jedinému: přednost dostali piloti, kteří přinesou nejvíce sponzorských peněz bez ohledu na kvalitu.

Ecclestone je známý svými provokativními výroky, kterými nešetří nikoho ve svém okolí. Pokud by se ale někdo těšil, že dá již brzy pokoj a bude si na odpočinku užívat svého bohatého jmění, je na omylu. "Rozhodně nehodlám končit, v důchodu bych umřel nudou," vzkázal v závěru rozhovoru Ecclestone.

Reklama

Související témata: