Hlavní obsah

Brabham: Webber vrátí titul do Austrálie

Již téměř čtvrtstoletí čekají australští fandové formule 1, aby mohli na své půdě s jásotem přivítat domácího světového šampióna. Už brzy by se ale měli dočkat. Alespoň to předpovídá australská legenda formulové historie Jack Brabham, podle nějž má šanci vybojovat titul mistra světa Mark Webber z týmu Jaguar. S jedinou podmínkou: potřebuje přesedlat do lepší stáje.

Foto: Hoch Zwei

Pilot Jaguaru Mark Webber při Velké ceně Malajsie.

Článek

Sedmasedmdesátiletý Brabham, přezdívaný během své bohaté kariéry 'Black Jack', to řekl v rozhovoru pro televizní stanici ABC. "Mark má rozhodně schopnosti na to porazit všechny a stát se po Alanu Jonesovi, který vyhrál titul v roce 1980, konečně dalším australským šampiónem," uvedl trojnásobný mistr světa z let 1959-60 a 1966.

"Všechno ale záleží na tom, se kterou stájí spojí svou budoucnost," tvrdil Brabham. "Momentálně nemá šanci ukázat, jaký talent v něm skutečně dříme. Monopost stáje Jaguar prostě špičce nemůže stačit," řekl a připomněl spekulace, podle nichž by měl Webber v příští sezóně obsadit místo ve stáji Williams uvolněné odchodem Juana Pabla Montoyi do McLarenu.

Brabham se ovšem netajil nadšením z Webberova výkonu v kvalifikaci Velké ceny Malajsie o uplynulém víkendu, v níž si sedmadvacetiletý Australan zajistil druhým časem místo v první řadě hned vedle vozu Ferrari šestinásobného mistra světa Michaela Schumachera. Co na tom, že vlastní závod Webber protrápil a nakonec odstoupil.

"Nevadí, že nedojel. Jenom kvalifikační jízda byla strhujícím zážitkem," jásal Brabham. "Stát na startu vedle Schumachera musí být neuvěřitelný pocit. Je mi líto, že nezajel ještě nějaký slušný výsledek, ale takový je život," uzavřel vítěz čtrnácti Velkých cen, který proslul rovněž jako konstruktér a titul v roce 1966 vybojoval s vozem, na jehož vývoji se osobně podílel.

Reklama

Související témata: