Hlavní obsah

Piloty F1 straší bahrajnský písek

PRAHA

Nejen neznámá trať, ale především všudypřítomný písek dělá vrásky pilotům a členům týmů před historicky prvním závodem formule 1 na Středním východě -Velkou cenou Bahrajnu. A to i přesto, že organizátoři dělají co mohou, aby dostali nepatrná zrnka vířící vzduchem pod kontrolu.

Foto: Hoch Zwei

Nejen Michael Schumacher projevil obavy z podmínek na trati Velké ceny Bahrajnu.

Článek

Jak zkrotit živou poušť obklopující okruh v Šakiru vzdáleném 30 km od hlavního města království Manamy se stavitelé tratě pokusili vyřešit vskutku originálně: dělníci pokryli okolí okruhu speciální substancí, která má sypký písek 'slepit'. Jezdci ani vedení stájí tomuto nápadu ale příliš nevěří...

"Pravdou je, že písek je před nadcházející Velkou cenou Bahrajnu největším strašákem," přiznal dosud neporažený lídr letošního ročníku mistrovství světa Michael Schumacher. "Nikdo nemůže odhadnout, jak zrnka ve vzduchu ovlivní výkon motorů," řekla jednička týmu Ferrari na internetových stránkách britského magazínu Autosport.

Souboj vzduchových filtrů

Obavy šestinásobného mistra světa potvrdil i šéf motorsportu automobilky BMW Mario Theissen. "Očekáváme, že písek bude vířit všude, mimo trať i přímo na okruhu. Samozřejmě, že to ovlivní přilnavost pneumatik, mnohem větší starosti ale máme se zajištěním výkonu motoru," tvrdí.

"Bez nadsázky lze říct, že nadcházející víkend bude především soubojem vzduchových filtrů. Kdo nedokáže účinně zabránit písku, aby pronikl přes sací otvory, ten brzy dojede," varuje Theissen.

Stejný pohled na věc má i Jenson Button ze stáje BAR, který při poslední Velké ceně v Malajsii překvapil třetím místem. "Písek bude v Bahrajnu prostě všude, s tím těžko něco naděláme. Problém je, že tím pádem budou velice ohroženy motory vozů," soudí čtyřiadvacetiletý Brit.

Opatrní favorité?

Obavy velkých stájí z podmínek na trati naopak nesdílejí formuloví trpaslíci, kteří věří, že neznámý okruh ubere alespoň trochu z náskoku jejich nedostižných rivalů. To ale popírá Michael Schumacher. "Premiéra na nové trati dokáže člověka neuvěřitelně nažhavit a nebojte se, že bychom nejeli naplno," prohlásil pro Autosport.

"Nehledě na to, že počítačové simulace jsou dnes na takové úrovni, že máme poměrně konkrétní představu o nastavení vozu, aniž bychom ujeli jediné kolo," vzkázal soupeřům Schumacher.

Velká cena Bahrajnu začíná v pátek 2. dubna volnými tréninky, v sobotu jsou na programu obě kvalifikace, vlastní závod začne v neděli ve 14:30 tamního času (13:30 SELČ).

Reklama

Související témata: