Hlavní obsah

Ferrari se kritice Bridgestonu už jen směje

Během zimní pauzy formule 1 to vypadalo, že společnosti Bridgestone dochází dech. Týmy s obutím Michelin dosahovaly v testech lepších výsledků než soupeři na japonských pneumatikách a mnohé nasvědčovalo tomu, že v letošním MS nebude mít nikdo nic jisté. Jenže opak je pravdou: stáj Ferrari s bridgestony ve třech Velkých cenách konkurenci jasně převálcovala.

Foto: koláž Novinky s použitím Hoch Zwei

Michelin nebo Bridgestone? Toť otázka...

Článek

'Válka pneumatik' neměla mít jasného favorita, stáje Williams a McLaren otevřeně hovořily o zisku mistrovského titulu a popichování týmu Ferrari bylo na denním pořádku. Až do první Velké ceny v Austrálii. Italský tým si s přehledem zajistil double, a to samé zopakoval i při zatím posledním závodu v Bahrajnu. Jediný závod, kdy neměla Scuderia 'na bedně' oba piloty, byla Velká cena Malajsie v Sepangu.

Michael Schumacher nepoznal ve třech Velkých cenách přemožitele ani v kvalifikaci, ani v samotném závodu a jeho stájový kolega Rubens Barrichello stál dvakrát v první řadě, dvakrát dojel druhý a jednou čtvrtý.

Naproti tomu tým McLaren si po třech odjetých závodech zoufá a nemůže se dočkat nasazení modifikace letošního monopostu. Loňský vicemistr světa Kimi Räikkönen letos ještě nespatřil šachovnicový praporek a David Coulthard bodoval zatím dvakrát. I tak ale patří týmu Rona Dennise až páté místo v pořadí Poháru konstruktérů. Spokojeni zatím nemůžou být ani ve Williamsu.

Paralelní programy

"Bylo mi smutno, když se na nás snášela během zimního testování vlna kritiky a uštěpačných poznámek o konci naší éry," řekl technický ředitel Ferrari Ross Brawn. "Je pravda, že výsledky testů hovořily proti nám a Bridgestonu. Ve skutečnosti šlo ale o to, že Bridgestone pracoval paralelně na několika programech," sdělil Brawn.

Podle něj japonský výrobce zkoušel odděleně různé směsi, konstrukci a profily pneumatik. "Když se pak dal dohromady výsledný produkt pro letošní sezónu, ukázala se skutečná kvalita obutí, které máme k dispozici. Na nějakou kritiku teď můžeme v klidu zapomenout" libuje si Brawn.

Sebevědomí italské stáje bude mít konkurence možnost nabourat již příští neděli 25. dubna při Velké ceně San Marina v Imole.

Stav MS (po třech závodech)
1.M. Schumacher (Něm./Ferrari)30 b.
2.Barrichello (Braz./Ferrari)21
3.Button (Brit./BAR)15
4.Montoya (Kol./Williams)12
5.Alonso (Šp./Renault)11
6.Trulli (It./Renault)11
7.R. Schumacher (Něm./Williams)7
8.Sató (Jap./BAR)4
9.Coulthard (Brit./McLaren)4
10.Massa (Braz./Sauber)1
11.Webber (Aus./Jaguar)1
Pohár konstruktérů
1.Ferrari51
2.Renault22
3.Williams-BMW19
4.BAR-Honda19
5.McLaren-Mercedes4
6.Jaguar-Cosworth1
7.Sauber-Petronas1

Reklama

Související témata: