Hlavní obsah

Formule 1 naposledy v Imole

PRAHA

Poslední Velkou cenu San Marina mají diváci možnost vidět o nadcházejícím víkendu, kdy si motoristický svět současně připomene desetileté výročí od tragické smrti Brazilce Ayrtona Senny. Tradiční závod na okruhu v Imole bude v příští sezóně nahrazen závodem v tureckém Istanbulu.

Foto: ČTK/EPA

Michael Schumacher věří, že se s okruhem v Imole rozloučí stylově - vítězstvím.

Článek

Šestinásobný mistr světa Schumacher v Imole vyhrál již pětkrát, v posledních pěti letech hned čtyřikrát s výjimkou roku 2001, kdy trumfoval jeho bratr Ralf. Opět je považován za velkého favorita - Imolu zná a loni vyhrál i přesto, že mu zemřela matka Elizabeth.

Bratři Schumacherové za ní odjeli po kvalifikaci a vrátili se jen chvíli před závodem. "Na tomto okruhu jsem motivován vždy o dost víc," prohlásil německý pilot Ferrari.

Schumacher se chce rozloučit stylově

Trať s názvem 'Autodromo Enzo e Dino Ferrari' letos zažívá smutné výročí - před deseti lety v zatáčce Tamburello zemřel po nárazu do betonové zdi Brazilec Senna. V tomtéž roce vyhrál Schumacher v Imole svůj první závod za Benetton.

"Je to prakticky můj okruh, jsem dokonce velvyslanec republiky San Marino," chlubil se Michael Schumacher. "Hodně mi pomáhají fanoušci. Na ně nikdy nezapomenu, budou mi v dalším roce chybět," povídal.

Vedle Senny v roce 1994 zahynul v Imole také Rakušan Roland Ratzenberger, přesto na tento okruh Schumacher nedá dopustit. Trať pro první letošní závod v Evropě je po přestavbě daleko bezpečnější.

"Chci se se svým okruhem rozloučit stylově. Pokaždé se mi tady dařilo a doufám, že to bude stejné," věřila německá legenda. "Hodně jsme tady v minulých týdnech testovali, zejména nastavení aerodynamiky," dodal.

BAR věří ve zlepšení

Vozy Ferrari skončily v uplynulých třech závodech dvakrát na prvním a druhém místě a brazilský pilot Rubens Barrichello chce na tyto výsledky navázat. Býval totiž Sennovým blízkým přítelem.

"Závod bude protkán touto vzpomínkou, každý o tom bude hovořit," tušil Barrichello. "Věřím, že lidi ale budou oslavovat jeho život a ne smrt. Já budu mí pozitivní myšlení," prohlásil Sennův krajan.

Renault, druhý tým v Poháru konstruktérů, očekává další zlepšení výkonů i díky renovovanému motoru a lepší aerodynamice. Navázat na třetí místo z Malajsie a Bahrajnu hodlá Brit Jenson Button ze stáje BAR, promluvit do pořadí chtějí i Williams, Sennův poslední zaměstnavatel. "Od Imoly nelze čekat zázraky, ale tento okruh naším vozům vždy seděl," prohlásil Ralf Schumacher, který před třemi lety v San Marinu vyhrál svůj první závod v MS.

Stav MS (po třech závodech)
1.M. Schumacher (Něm./Ferrari)30 b.
2.Barrichello (Braz./Ferrari)21
3.Button (Brit./BAR)15
4.Montoya (Kol./Williams)12
5.Alonso (Šp./Renault)11
6.Trulli (It./Renault)11
7.R. Schumacher (Něm./Williams)7
8.Sató (Jap./BAR)4
9.Coulthard (Brit./McLaren)4
10.Massa (Braz./Sauber)1
11.Webber (Aus./Jaguar)1
Pohár konstruktérů
1.Ferrari51
2.Renault22
3.Williams-BMW19
4.BAR-Honda19
5.McLaren-Mercedes4
6.Jaguar-Cosworth1
7.Sauber-Petronas1

Reklama

Související témata: