Hlavní obsah

Button: Už o sobě vůbec nepochybuji

BARCELONA

Patří k největším překvapením letošního mistrovství světa F1. Jenson Button ze stáje BAR dokázal ve všech dosavadních závodech bodovat, dvakrát dojel třetí, jednou druhý a v pořadí šampionátu mu patří třetí příčka. "Prostě se můžeme v kterékoli zemi měřit s kýmkoli. Naučili jsme se prodat velmi dobré výsledky zimních testů v závodech," říká britský pilot v rozhovoru pro Právo.

Foto: Hoch Zwei

Jezdec stáje BAR Jenson Button.

Článek

Po nevydařené kvalifikaci jste nakonec získal bod. Jste s vystoupením ve Španělsku spokojený? Vzhledem k tomu, z jaké pozice jsem do závodu vyrazil, tak rozhodně. Navíc jsem měl problém, protože první sada pneumatik nebyla dobrá. Taky mi chyběl přítlak a ztrácel jsem čas v rychlých zatáčkách.

V kvalifikaci jste se ocitl mimo trať. Co se přihodilo? Podmínky proti tréninkům byly velmi rozdílné. Foukal dost silný vítr. Úvod kvalifikačního kola se mi přitom podařil, čas byl slušný, pneumatiky byly dostatečně přilnavé. Jenže pak jsem byl příliš široký v jedné ze zatáček a skončil v trávě. Ze čtrnáctého místa na startovním roštu jsem byl rozčarovaný.

Jak jste byl spokojen s předešlými výsledky a výkony? Ukázali jsme, že dokážeme dobrou práci prodat na každém okruhu, ať už je pomalý nebo rychlý. Prostě se můžeme v kterékoli zemi měřit s kýmkoli. Naučili jsme se prodat velmi dobré výsledky zimních testů v závodech.

Zejména v Imole byl výkon vašeho týmu impozantní? Ano, tam jsem byl skutečně šťastný. Fakt, že jsme byli na stupních vítězů hned za Michaelem Schumacherem je velmi nadějný. Přesvědčili jsme se, že jsme silní. A už o nás dostatečně vědí i soupeři.

Udělal jste velký skok vpřed. V čem je takový rozdíl proti minulé sezóně? Získal jsem obrovské množství zkušeností. Za vším je spoustu tvrdé práce, mnoho hodin dřiny. To všechno dohromady přineslo jistou změnu, na základně poznatků jsem pozměnil přístup. Myslím, že to potká každého v kariéře. Během těch minulých šestnácti měsíců jsem se dostatečně přesvědčil o svých schopnostech. Už o sobě prostě vůbec nepochybuji.

Při minulé Grand prix v Imole jste poprvé v kariéře vyhrál kvalifikaci a startoval z prvního místa. Je to velký přínos pro sebevědomí? To si nemyslím. Nemohu říct, že by mě zisk pole position zocelil. Prostě jsem jen získal další zkušenosti, tentokrát s jízdou, kdy se vlastně nemusíte starat o další auta.

Dobré výsledky nepochybně přinesly mnohem větší tlak na vaši osobu? Ano, je to obtížné. Ale ten tlak z prostředí mimo tým není nijak velký, nebo nesnesitelný. Tlak na sebe si vytvářím sám, cítím větší odpovědnost vůči týmu. Ale to je správné.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace