Hlavní obsah

Alonso: Doma jedu na dvě stě procent

Radek Malina (Barcelona)Sport.czPrávo

Pilot stáje Renault Fernando Alonso udělal v neděli obrovskou radost na okruhu v Barceloně svým příznivcům čtvrtým místem, jeho stájový kolega Jarno Trulli navíc dojel třetí hned za oběma vozy Ferrari. "A to je hlavní, získali jsme potřebný klid," říká třiadvacetiletý španělský talent v rozhovoru pro Právo.

Foto: HOCH ZWEI

Piloti Renaultu Jarno Trulli (vlevo) a Fernando Alonso při Velké ceně San Marina v Imole.

Článek

V pořadí mistrovství světa vám patří čtvrtá pozice. Jste spokojený? Rozhodně. V Malajsii a Bahrajnu jsem startoval ze zadních pozic, ty závody pro mě byly hodně obtížné, přesto jsem dokázal získat body. V Imole se mi nepodařil start, ale čtvrté místo v cíli bylo skvělé. Já i můj kolega Jarno Trulli pravidelně bodujeme. To je hlavní, získali jsme potřebný klid.

Jak funguje vaše spolupráce s týmovým kolegou Trullim? Skvěle, navzájem se podporujeme. Já se snažím v mnoha věcech od Jarna poučit, naslouchám mu. Má přece jen víc zkušeností.

Bezpochyby na vás budou všichni tlačit, abyste útočili na nejvyšší pozice...Nemyslím. Chceme být vpředu, ale pro nás je hlavní, abychom získávali zkušenosti s novým motorem a byli vždy v cíli. To je cesta k úspěchu.

Ferrari tvrdí, že jen Renault jej může ohrozit. Souhlasíte? Ne. Možná jsme byli na čele v Austrálii a momentálně nám patří druhé místo v Poháru konstruktérů, ale cítíme, jak se na nás tlačí BAR, a je třeba počítat i s Williamsem.

V nadcházejících osmi týdnech čeká formuli šest závodů. V těch se budou zřejmě rozdělovat klíčové body... Ano, jsem o tom přesvědčen. Proto je dobře, že jsme za Ferrari. Možná se nám přestane dařit, možná klesneme v pořadí, ale máme slušný základ.

Jak jste spokojený se čtvrtým místem z nedělního závodu? Auto se při tréninku chovalo poněkud neklidně, takže úkolem bylo zapracovat na nastavení, abychom maximálně šetřili pneumatiky. Kvalifikace mi nevyšla ideálně. V závodě jsem se pak protlačil dopředu a v závěru jsem stahoval i náskok na třetí pozici, ale nebylo mi souzeno být na pódiu.

Jak se vám závodilo před španělským publikem? Cítil jsem se fantasticky, bylo skvělé jezdit doma. Měl jsem možnost vidět své fanoušky, kterých bylo mnoho tisíc. Vždy se doma snažím jet na dvě stě procent, cítím obrovskou podporu.

Reklama

Související témata: