Hlavní obsah

Räikkönen: Tvrdě makáme, a je to k ničemu

PRAHA

V minulém roce Kimi Räikkönen ještě v poslední Velké ceně bojoval o titul mistra světa formule 1. Nakonec se musel sklonit před M. Schumacherem. Velké očekávání v letošní sezóně vystřídalo rozčarování. Vicemistr světa paběrkuje a získal jediný bod. . "Je to mrzuté zejména s ohledem na minulou sezónu, po které jsme byli plni optimismu," říká pilot stáje McLaren exkluzivně pro Právo.

Foto: HOCH ZWEI

Kimi Räikkönen

Článek

"Je to frustrující, velmi frustrující," hodnotí výsledky týmu McLaren v dosavadních pěti závodech čtyřiadvacetiletý finský pilot v exkluzivním rozhovoru, který Právu poskytl po GP Španělska.

V Melbourne nedojel, stejně jako v Sepangu a následně v Bahrajnu. Teprve v Imole získal první bod. Zatím jediný, protože v Barceloně byl jedenáctý. "Je spousta věcí, které mohou za naše špatné výsledky. Hlavně nám však absolutně chybí spolehlivost, která zcela přebíjí všechny další neduhy. Přitom pracujeme tak tvrdě," naříká Räikkönen.

Sebevědomí neutrpělo

Jeho tým začal s testováním nového vozu MP 4-19 již v závěru minulého roku, proti ostatním stájím měl mít obrovský náskok. Jenže místo útoku na M. Schumachera a Ferrari McLaren strádá. Musí snášet porážky od Sauberu. Taková potupa. "Je to mrzuté zejména s ohledem na minulou sezónu, po které jsme byli plni optimismu," připouští rodák z Espoo.

Během několika týdnů se naučil mnohem lépe vypořádat s neúspěchy. Už na sobě nedává tak znát zlost, která ho zalila po odstoupení v Malajsii, kdy vztekle odstrčil traťového komisaře. "Nemyslím, že by moje sebevědomí utrpělo. Musím se s tím poprat. Ale je to strašný rozdíl, jsme v situaci, na kterou jsme nebyli zvyklí," pokrčí rameny.

Připouští, že po bídném rozjezdu musel přehodnotit původní plány. "Máme pět bodů, což je zlá bilance a pochopitelně se na závěrečném účtování projeví," říká Räikkönen. Naději mu dává skutečnost, že v programu šampionátu je dalších třináct Grand prix. "Zlikvidovat náskok soupeřů, to je obrovská výzva. Takový můj sen," přiznává s úsměvem.

Život, jaký si zvolil

Šampionát v letošním roce čítá více závodů. A do budoucna není vyloučeno další rozšíření. Räikkönen však osmnáct GP v kalendáři MS neřeší. "Nemohu to ovlivnit. Jsem tu od toho, abych závodil. Tohle je věcí jiných," pokrčí smířlivě rameny.

Takřka za čtyři roky ve formuli 1 už se naučil, že některé věci neovlivní. "Nemyslím, že by se formule za dobu mého působení změnila. Rozhodně ne nijak dramaticky," vrtí hlavou Räikkönen s týmovou kšiltovkou vraženou hluboko do čela. "Prostě je to náš život, který neodmyslitelně patří k tomuhle sportu. A ten jsme si sami vybrali," míní Räikkönen.

Nestěžuje si, že by neměl čas na své blízké či na přátele a koníčky. "Práce je pořád stejně. Testování, závody, nic se nemění," prohlašuje. I během nabitého programu si našel čas, aby sledoval mistrovství světa v hokeji, které se hrálo v Praze.

"Nedopadlo pro naši reprezentaci zrovna moc dobře. Už potřetí jsme zůstali bez medaile," povzdychne si vášnivý fanoušek tohoto sportu, jenž sám mnohdy při nejrůznějších příležitostech často oblékne výzbroj. "Ale ani Česko nemělo mnoho důvodu k radosi," pousměje se.

Zásadní změna

Ač tvrdí, že jeho život je poměrně stejný, jednu zásadní změnu přeci jen chystá. Na červen plánuje svatbu. Hodlá uzavřít sňatek s dlouholetou přítelkyní Jenni Dahlmanovou, bývalou Miss Skandinávie. "Ano budeme se brát," pokýve hlavou. Podrobnosti vyzradit nechce. "Jestli plánujeme velkou svatbu? Vlastně to nedokážu posoudit, protože nevím, co je velká a co malá svatba," culí se uličnicky.

Neřeší, jestli mu manželství přinese lepší výsledky. Přítelkyně a budoucí manželka už ho nyní doprovází na většinu Grand prix. Žijí společně v Monaku. "Nemyslím, že to bude mít vliv na moje výkony. Nezmění mě to lidsky. Pořád to budu já. Jen Jenni bude moje manželka."

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace