Hlavní obsah

Ve formuli už se horečně jedná o přestupech

PRAHA

Přestože formule 1 ukrojila z celkové porce osmnácti závodů letošního ročníku mistrovství světa teprve třetinu, většina týmů už horečně jedná o jezdeckém obsazení pro příští sezónu. V té dojde zřejmě k neskutečnému množství přesunů. Zcela novou jezdeckou dvojici představí u Williamsu, kde nyní působí Kolumbijec Juan Pablo Montoya a Němec Ralf Schumacher.

Foto: Tap/HOCHZWEI

Zamíří David Coulthard do stáje Williams?

Článek

Rodák z jihoamerické Bogoty má už od zimy podepsaný přestup k McLarenu. "Zvažoval jsem všechna rizika a rozhodl se pro změnu. Můj budoucí zaměstnavatel patří dlouhodobě ke špičce formule 1. Usednout do vozu McLaren je obrovská výzva, snad mě tak čekají úspěšné roky," prohlásil Juan Pablo Montoya poté, co kontrakt potvrdil podpisem. Těžko soudit, zda ho optimismus neopustil ani při současných problémech McLarenu.

Ralf Schumacher vyjednává pro změnu o přestupu k Toyotě, protože šéf týmu Frank Williams nehodlá přistoupit na další zvýšení jeho už tak pohádkové smlouvy znějící přibližně na 450 miliónu korun za rok. Objevily se dohady, že dohoda bude potvrzena už příští týden při GP na Nürburgringu v Německu, kde má Toyota hlavní sídlo.

Coulthard do Williamsu?

Zcela nové obsazení tak budou mít oba monoposty Williamsu. Nejžhavějším kandidátem na místo jedničky je Australan Mark Webber hájící momentálně barvy Jaguaru, který se zřejmě rozloučí s Rakušanem Klienem. Jenže podrobnosti nynější Webberovy smlouvy nejsou příliš jasné, a tak může nastat problém s uvolněním. Pak je nachystáno několik dalších borců.

V první řadě David Coulthard, který bude muset po devíti letech opustit McLaren. Jeho jméno je nejčastěji spojováno s místem druhého pilota u Toyoty, vyrojily se však i spekulace o přestupu k Jaguaru a k Williamsu. "Žádné spekulace nehodlám komentovat. Všichni si budou muset počkat. Ale když se ohlédnu zpět, jsem se svými výkony spokojen a končit nehodlám," říká mnohoznačně skotský pilot.

Ve hře je však i Kanaďan Jacques Villeneuve, který po minulé sezóně skončil ve stáji BAR. Hovoří pro něj fakt, že před sedmi lety získal s Williamsem titul mistra světa. V záloze je ještě Nick Heidfeld, který momentálně hájí barvy Jordanu. Zapomínat se nesmí ani na současné testovače Williamsu Pizzoniu a Geného.

Ferrari beze změn

Zcela určitě zůstane stávající obsazení u Ferrari, které nemá důvod měnit Michaela Schumachera či Brazilce Rubense Barrichella. Výjimka by nastala jen v případě, že by se šestinásobný mistr světa z Německa rozhodl ukončit kariéru. Pak by zřejmě vedení týmu z Maranella začalo lanařit Fina Kimiho Räikkönena, který je však smluvně vázán k McLarenu. "Nehodlám odcházet," prohlásil navíc nedávno mladý Seveřan.

Velmi atraktivním zbožím je i dvojice Renaultu Jarno Trulli a Fernando Alonso. I toto italsko-španělské jezdecké duo by mělo v týmu Flavia Briatoreho zůstat, jenže v případě atraktivní nabídky není definitivní vůbec nic.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny