Hlavní obsah

V Monaku většina nedojela, nejrychlejší Trulli

MONTE CARLO

Pouze devět jedzců z devatenácti dokončilo nedělní Velkou cenu Monaka v Monte Carlu. Prvenství od stratu z pole position uhájil poprvé v kariéře na této trati Ital Jarno Trulli ze stáje Renault. Za ním dojeli Brit Jenson Button ze stáje BAR-Honda a Brazilec Rubens Barrichello z Ferrari.

Článek
Fotogalerie

Dramatický závod v ulicích přístavního města překypoval nehodami. Nejprve byl o pět minut odložen start závodu kvůl poruše na voze Panise, který se k závodnímu poli přidal z boxů.

V průběhu závodu museli komisaři několikrát závod přerušit žlutými vlajkami, ale při haváriích naštěstí nebyl nikdo zraněn. Deset jezdců, včetně favorita a světového šampióna Michaela Schumachera, závod nedokončilo.

"Na tenhle den jsem čekal tak dlouho. Je to neuvěřitelné, pořád se s tím nemohu srovnat," líčil své pocity rozjásaný Trulli. "I když byl Michael Schumacher ještě ve hře, měl jsem všechno pod kontrolou. Vůbec jsem nepochyboval o tom, že tu vyhraji. Byl to prostě můj den," radoval se vítěz.

Ferrari zachránil Barrichello

Za pilotem stáje Renault dojeli Brit Jenson Button z BAR a Brazilec Rubens Barrichello z Ferrari, které i po Schumacherově výpadku vévodí Poháru konstruktérů. Německý fenomén, jemuž se nepovedlo překonat šestým prvenstvím za sebou v úvodu sezony rekord Brita Nigela Mansella, dál vede průběžné pořadí před svým stájovým kolegou Barrichellem.

Po startu se na klikatém okruhu v Monte Carlu rozpoutal nejdramatičtější boj v letošní sezóně. Trulli využil prvního místa a ujal se vedení, o které přišel až zastávkou v boxech. V čele ho vystřídal Schumacher, ale vedoucí pozice mu mnoho štěstí nepřinesla.

V 47. okruhu přibrzdil v tunelu při jízdě za zpomalovacím vozem a za ním jedoucí Juan Pablo Montoya ho poslal do bariéry. Němec pak už jen dovezl své ferrari s vylomeným předním kolem a poničeným předkem do boxů. Suverén formule 1 nedokončil závod poprvé od loňského dubna a přišel o možnost vyrovnat šest monackých vítězství legendárního Ayrtona Senny.

"Michael přibrzdil, to jsme viděli. Ale člověk by tam měl nechat mezi vozy tolik místa, aby se něco takového nestalo," prohlásil bratr mistra světa Ralf. Montoyu kritizoval i David Coulthard. "Michael udával tempo, všichni ostatní se tomu musejí podřídit. Proto by měl být Montoya potrestán," mínil zkušený Skot. Stejného mínění byl i legendární Niki Lauda. "Montoya si musí nechat dost místa, aby to ubrzdil," řekl.

Safety car v permanenci

Zpomalovací vůz byl tentokrát v plné permanenci. Na okruhu se objevil už po třech kolech, když Japonci Takumovi Satovi shořel motor a Ital Giancarlo Fisichella v dýmu přehlédl vůz Davida Coultharda a vletěl do ochranné bariéry. Pro McLaren pokračuje nevydařená sezona, po britském veteránovi musel odstoupit i finský vicemistr světa Kimi Räikkönen, jehož zradila technika.

Devětadvacetiletý Trulli se všem karambolům úspěšně vyhnul a ve 117. závodu kariéry si dojel pro první vítěznou trofej, kterou mu předal monacký kníže Rainier. V závěru už bojoval jen s Buttonem, který zaostal o necelou půlsekundu. Britský mladík uhájil průběžné třetí místo, na kterém má jednobodový náskok před Trullim. Třetí Barrichello ztratil přes minutu, další jezdci už měli manko jednoho a více kol.

Příští závod se pojede za týden na německém Nürburgringu jako Velká cena Evropy.

Velká cena Monaka:
1.Trulli (It./Renault)1:45:46,601
2.Button (Brit./BAR)-0,497
3.Barrichello (Braz./Ferrari)-1:15,766
4.Montoya (Kol./Williams)...
5.Massa (Braz./Sauber)...
6.Da Matta (Braz./Toyota)všichni -1 kolo
7.Heidfeld (Něm./Jordan)-2 kola
8.Panis (Fr./Toyota)-3 kola
9.Baumgartner (Maď./Minardi)-6 kol
10.R. Schumacher (Něm./Williams)-8 kol
Průběžné pořadí po šesti závodech:
1.M. Schumacher (Něm./Ferrari)50 bodů
2.Barrichello38
3.Button32
4.Trulli31
5.Montoya23
6.Alonso (Šp./Renault)21
Pohár konstruktérů:
1.Ferrari88
2.Renault52
3.BAR-Honda40
4.Williams- BMW35
5.Sauber-Petronas7
6.McLaren-Mercedes5

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace