Hlavní obsah

Nuda ve formuli pokračuje, znovu vyhrál Schumacher

NÜRBURGRING

Michael Schumacher znovu potvrdil jedinečné schopnosti. Pokud v letošní sezóně dojel do cíle, vyhrál. Jen v Monaku minulý týden po střetu s Montoyou nebodoval, protože závod nedokončil. Při Velké ceně Evropy na Nürburgringu už bylo vše ve starých kolejích. Schumacher si připsal 76. vítězství kariéry, úspěch Ferrari završil druhým místem Barrichello.

Článek

Schumacher kraloval na okruhu od první zatáčky. Okamžitě bylo jasné, že o 76. vítězství v kariéře jej může připravit jen technický problém nebo kolize při předjíždění soupeřů o kolo.

Schumacher hned všem ujel a během prvního kola se za ním utvořil vláček šesti jezdců. V něm hrál jednu z vůdčích rolí Kimi Räikkönen, který se ale záhy dočkal dalšího velkého zklamání, když znovu nevydržel jeho vůz. V polovině závodu stejný problém vyřadil i druhého pilota Davida Coultharda.

Už v první zatáčce zbyly oči pro pláč stáji Williams. Oba její piloti se v ní srazili a obhájce vítězství Ralf Schumacher skončil s ulomeným kolem. Juan Pablo Montoya musel zajet do boxů vyměnit přední spojler a nakonec byl rád za bod.

"Byla to normální kolize po startu. Juan Pablo prostě začal pozdě brzdit, nebyl to úmysl a neberu to tak," upozornil německý pilot.

:. ANKETA
Považujete dosavadní průběh MS formule 1 za nudný? Hlasujte na konci článku.

Zbrklý Sató

Už při druhém pit stopu v polovině Velké ceny se Schumacher nemusel obávat o vedení. To Barrichello, který zvolil jinou strategii, tak neotřesitelnou pozici neměl a pořádně mu zatrnulo patnáct kol před cílem, kdy jej ve stylu kamikadze předjel na konci cílové rovinky Sató.

Japonec při nepříliš připraveném manévru zaútočil zvnitřku a soupeře prakticky odstrčil. Připravil se tím ale o téměř jisté stupně vítězů, na kterých se obrazně řečeno pohyboval celý závod. Ze strkanice vyvázl s ulomeným předním křídlem a musel do boxů. Sotva se z nich vrátil, jeho motor vypověděl službu.

První Japonec, který kdy ve formuli 1 startoval z čelní řady, do cíle nedojel. Slabou náplastí byla skutečnost, že body za třetí místo zůstaly jeho týmu zásluhou Buttona.

Další závod se uskuteční 13. června v Montrealu.

Velká cena Evropy, Nürburgring
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)1:32:35,101 hod. (prům. rychlost: 200,160 km/h)
2. Barrichello (Braz./Ferrari)-17,989
3. Button (Brit./BAR)-22,533
4. Trulli (It./Renault)-53,673
5. Alonso (Šp./Renault)-1:00,987
6. Fisichella (It./Sauber)-1:13,448
7. Webber (Austr./Jaguar)-1:16,206
8. Montoya (Kol./Williams)
9. Massa (Braz./Sauber)
10. Heidfeld (Něm./Jordan)-1 kolo
Průběžné pořadí MS
1. M. Schumacher60
2. Barrichello46
3. Button38
4. Trulli36
5. Alonso25
6. Montoya24
7. R. Schumacher (Něm./Williams)12
8. Sató (Jap./BAR)8
9. Massa a Fisichella (It./Sauber)5
Pohár konstruktérů
1. Ferrari106
2. Renault61
3. BAR-Honda46
4. BMW- Williams36
5. Sauber-Petronas10
6. McLaren-Mercedes5

Reklama

Související témata: