Hlavní obsah

Schumacher ovládl tréninky v Kanadě, stíhá jej BAR

Martin KézrSport.czPrávo

Stáj BAR se podle pátečního tréninku zdá být největším rivalem pro suverénní vozy Ferrari při Grand prix Kanady, osmém podniku MS formule 1. Lídr probíhajícího šampionátu Michael Schumacher sice už dopoledne zajel v Montrealu svůj absolutně nejrychlejší čas, ale v odpolední části tréninku se mu na rozdíl pouhých 73 tisícin vteřiny přiblížil Japonec Sató za volantem monopostu BAR.

Foto: Hoch Zwei

Japonec Takuma Sató v kokpitu monopostu BAR.

Článek

"Tušil jsem, že největšími soupeři tu pro mne budou Sató a v závodě především jeho zkušenější týmový kolega Button, které dokáže těžit ze silného motoru Honda i najít ideální stopu na trati, která nemá rychlé zatáčky," tvrdil německý pilot, jenž se má šanci stát prvním jezdcem, který vyhraje stejnou Velkou cenu posedmé.

Britský mladík v pátek na nerovném povrchu trati vedoucí po ostrově Notre Dame dosáhl až  osmého času s více než sekundovou ztrátou. "Zkoušeli jsme různá nastavení, snažíme se Ferrari přiblížit. Mým cílem pro závod je stát letos už pošesté na stupních vítězů a snem historicky první triumf pro stáj BAR. Pokud dostanu šanci, chytnu se jí," tvrdil Jenson Button, jenž ze třetí příčky průběžného pořadí ztrácí na M. Schumachera 22 bodů. Manko druhého pilota Ferrari Barrichella na lídra je dvanáctibodové

Tradičně rychlý Davidson

Mezi nejlepší se prosadil i testovací jezdec BAR, v pátek tradičně rychlý Skot Davidson. Spokojen mohl být se čtvrtým časem dne i Alonso ze stáje Renault, která jako jediná dokázala letos Ferrari porazit. Odpoledne výrazně zrychlil Fin Räikkönen, jenž kanadskou Velkou cenu označil za oblíbenou, jenže letos mu pozici ztěžuje selhávající technika, takže dosud dokončil jen dva závody.

Moc se nedaří ani williamsům. "Po nedávných testech v Silverstonu očekáváme zlepšení," tvrdil Ralf Schumacher, který v roce 2001 v Montrealu vyhrál a loni dojel hned za bratrem. V pátečním tréninku byl však klasifikován až na 14. místě.

Postavení na startovním roštu určí až sobotní kvalifikace. Nedělní GP Kanady, která se jede na 70 kol, tj. 305,27 km, startuje v 18.30 h našeho času a přímým přenosem ji vysílá TV Prima.

Velká cena Kanady
volné tréninky - pátek
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)1:14,013 min
2. Sató (Jap./BAR)+ 0,073
3. Barrichello (Braz./Ferrari)+ 0,278
4. Alonso (Šp./Renault)+ 0,433
5. Davidson (Brit./BAR)+ 0,506

Reklama

Související témata: