Hlavní obsah

Schumacherův titul přišel Ferrari na miliardy

PRAHA

Sumy, které každoročně protečou kolotočem formule 1, dosahují závratných výšin. Třeba loňské tažení Michaela Schumachera za šestým triumfem v seriálu mistrovství světa přišlo stáj Ferrari na 232 miliónů liber, tedy v přepočtu necelých 11 miliard korun. Celkem se loni prohnalo boxovou uličkou v přepočtu téměř 65 miliard korun.

Článek

Formule odjakživa patřila mezi největší žrouty peněz, ale spirála, v níž se nejrychlejší vozy ocitly, může být nakonec smrtící. "Vymklo se nám to z kontroly," souhlasí promotér seriálu MS Bernie Ecclestone. Nejmocnější muž ve světě formulí tvrdí, že je třeba udělat radikální řez. "Spousta peněz se utrácí zcela zbytečně a za hlouposti, tomu je třeba zabránit," citoval Ecclestona server scotsman.com.

A přidal příklad: "Hovořil jsem s několika chlapíky, kteří zajišťují transport některých velkých stájí. Na každou Velkou cenu vypravují 45 tun nákladu! To je přece šílené... Když k tomu připočítáte třeba drahé materiály na stavbu vozů, za nimiž stojí snaha týmů dosáhnout co nejnižší hmotnosti vozů, dostáváme se k závratným částkám za věci, které nejsou tak potřebné."

Dávno pryč jsou doby, kdy s týmem na Grand Prix vyjíždělo pár mechaniků, poznamenal k situaci ve formuli 1 scotsman.com. Nyní jezdí na každou Velkou cenu až 100 lidí. Vedle mechaniků také ti, kteří se starají o komunikaci s veřejností, nejrůznější zásobovači, management...

I přes některé náznaky, že se v rozpočtu 'efjedniček' bude škrtat, zůstane i v příštích letech seriál MS lukrativní živobytím. Průměrný plat lidí, kteří se točí okolo F1, se pohybuje ve výši více než 2 miliónů korun ročně. A samozřejmě, ještě daleko vpředu jsou samotní jezdci. Například šampión Michael Schumacher si ročně na konto připíše až miliardu korun. V jeho případě jsou to však nejspíše dobře utracené peníze.

Reklama

Související témata: