Hlavní obsah

Kde nestačí čertovský Schumacher, pomůže Brawn

PRAHA

Na deset vítězství zakulatil v neděli Michael Schumacher účet v letošním MS formule 1. O tom, že na konci sezóny nevstoupí do historie jako první pilot se sedmi tituly mistra světa na kontě, pochybuje asi jen málokdo. Za úspěchy však nestojí jen nesporné jezdecké umění německého pilota, ale také geniální strategie technického ředitele Rosse Brawna.

Článek

Podobně jako v předešlých závodech i při Velké ceně Velké Británie na okruhu v Silverstonu stáj Ferrari naordinovala Schumacherovi odlišnou strategii, než podle které jeli ostatní jezdci. Němec jel tentokrát na dvě zastávky v boxech, zatímco většina ostatních zajížděla k mechanikům třikrát.

"Na začátku sezóny jsme nad taktikou ani nemuseli přemýšlet. Stačilo vyjet na trať a bylo jasné, kdo bude nejrychlejší. To už ale není možné, úroveň konkurence šla výrazně nahoru," prohlásil Schumacher po závodu v Británii.

"Nikdo z nás netušil, že vstoupíme do sezóny tak jednoduše. Čekali jsme tuhý odpor ze strany soupeřů od samého počátku a myslím, že i v ostatních stájích předpokládali, že pole bude v úvodu šampionátu vyrovnané," dodal čerstvý vítěz osmdesáti Velkých cen.

I podle Brawna musel tým z Maranella po vzestupu přímých konkurentů začít řešit, jak dál. Logickým krokem bylo uplatnění rozdílné taktiky. "Upřímně řečeno, nevím, co od nás ostatní očekávali. Naším jediným cílem je rozfázovat Michaelovu jízdu tak, aby se s plným využitím vozu dostal před ostatní. To je celý zázrak," řekl Brawn.

Stav MS (po 11 závodech)
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)100 b.
2. Barrichello (Braz./Ferrari)74
3. Button (Brit./BAR)53
4. Trulli (It./Renault)46
5. Alonso (Šp./Renault)33
6. Montoya (Kol./Williams)29
7. Räikkönen (Fin./McLaren)18
8. Sató (Jap./BAR)14
9. Coulthard (Brit./McLaren)14
10. Fisichella (It./Sauber)13
11. R. Schumacher (Něm./Williams)12
12. Massa (Braz./Sauber)5
13. Panis (Fr./Toyota)5
14. Webber (Aus./Jaguar)4
15. da Matta (Braz./Toyota)3
16. Heidfeld (Něm./Jordan)3
17. Glock (Něm./Jordan)2
18. Baumgartner (Maď./Minardi)1
Pohár konstruktérů
1. Ferrari174
2. Renault79
3. BAR67
4. Williams41
5. McLaren32
6. Sauber18
7. Toyota8
8. Jordan5
9. Jaguar4
10. Minardi1

Reklama

Související témata: