Hlavní obsah

Ferrari chystá oslavy šestého titulu v řadě

PRAHA

Obsadit první dvě příčky při nedělní Velké ceně Německa a zbytek sezóny už jen v klidu sledovat soupeře. Takový scénář píší ve stáji formule 1 Ferrari. Pokud se podaří Michaelu Schumacherovi a Rubensi Barrichellovi ukořistit na Hockenheimu double, bude s největší pravděpodobností rozhodnuto o letošním vítězi Poháru konstruktérů.

Článek

Tým z Maranella by se z trofeje radoval pošesté v řadě a jen by prodloužil zlatou sérii, která nemá v historii formule 1 obdoby. Italská stáj má nakročeno za čtrnáctým titulem mezi konstruktéry, což z ní činí vůbec nejúspěšnější tým a zároveň jediný, který se přehoupl přes hranici deseti vítězství.

Devíti tituly se může pochlubit stáj Williams, osmkrát triumfoval McLaren. Sedm mistrovských trofejí má na kontě stáj Lotus, ostatním značkám, které se v seriálu Velkých cen objevily, připadly maximálně dva tituly.

Vyhrát šestkrát za sebou se dosud v kolotoči formule 1 nepoštěstilo nikomu, nejbližším konkurentem Ferrari je v tomto ohledu stáj McLaren, která dokázala vyhrát Pohár konstruktérů čtyřikrát v řadě. V letech 1988 - 1991 se o úspěšnou šňůru britského týmu postarali Ayrton Senna s Alainem Prostem, jehož v roce 1990 vystřídal Gerhard Berger.

Dřív nebo později

Tým Ferrari je před Velkou cenou Německa plný očekávání a všichni věří tomu, že se M. Schumacher s Barrichellem předvedou v plné parádě. Vítězné horečce podléhají i sami piloti. "V současné chvíli je těžké vyhnout se zisku dalšího titulu v Poháru konstruktérů," prohlásil sebevědomě šestinásobný mistr světa, který věří, že v cíli závodu vypukne na 'jeho' okruhu vítězná party.

Německý jezdec nicméně nezapomíná na soupeře. "Nový vůz McLaren je skutečně dobrý a představuje pro nás opět těžkou konkurenci. Nesmíme podlehnout iluzím, že jsme neporazitelní," řekl Schumacher. "Letošní Pohár konstruktérů je ale každopádně náš, ať už si ho zajistíme teď nebo později," dodal.

Hořké vzpomínky na loňský rok

Ferrari vede pořadí Poháru konstruktérů se 174 body, druhý Renault má na kontě 79 bodů, tým BAR na třetí příčce ještě o dvanáct bodů méně. Stáj Renault by teoreticky mohla italským rivalům už téměž jisté vítězství sebrat. Její jezdecká dvojice by ovšem musela ve zbylých šesti závodech získat  pokaždé double a vozy Ferrari by do konce letošního šampionátu nesměly bodovat.

Hegemonii Ferrari v Poháru konstruktérů kopíruje v šampionátu jezdců Michael Schumacher. Z jedenácti Velkých cen deset vyhrál a pochyby o tom, že získá sedmý titul mistra světa, vysloví asi jen málokdo. Barrichello jistí svého parťáka na druhém místě pořadí s šestadvacetibodovou ztrátou, třetí Jenson Button má o dalších jednadvacet bodů méně.

Tažení Ferrari a jejích pilotů letošním šampionátem je pro šéfy konkurenčních stájí noční můrou, kterou lehce zahánějí snad jen vzpomínky na minulou sezónu. Ačkoliv i loni triumfovalo Ferrari a Schumacher, pocit jistého vítězství soupeři italské stáje nedopřáli až do poslední Velké ceny v Japonsku.

Stav MS (po 11 závodech)
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)100 b.
2. Barrichello (Braz./Ferrari)74
3. Button (Brit./BAR)53
4. Trulli (It./Renault)46
5. Alonso (Šp./Renault)33
6. Montoya (Kol./Williams)29
7. Räikkönen (Fin./McLaren)18
8. Sató (Jap./BAR)14
9. Coulthard (Brit./McLaren)14
10. Fisichella (It./Sauber)13
11. R. Schumacher (Něm./Williams)12
12. Massa (Braz./Sauber)5
13. Panis (Fr./Toyota)5
14. Webber (Aus./Jaguar)4
15. da Matta (Braz./Toyota)3
16. Heidfeld (Něm./Jordan)3
17. Glock (Něm./Jordan)2
18. Baumgartner (Maď./Minardi)1
Pohár konstruktérů
1. Ferrari174
2. Renault79
3. BAR67
4. Williams41
5. McLaren32
6. Sauber18
7. Toyota8
8. Jordan5
9. Jaguar4
10. Minardi1

Reklama

Související témata: