Hlavní obsah

Barrichello: Formule mě rozhodně nenudí

PRAHA

Na krátkou zastávku zaskočil do Prahy v týdnu před Velkou cenou Německa pilot stáje Ferrari Rubens Barrichello. S typickým sympatickým úsměvem na tváři a až plachou skromností se mihl mezi novináři a poté prohnal dvěstěpadesátikilometrovou rychlostí rudý monopost po Českomoravské ulici ve Vysočanech.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Rubens Barrichello při pražské exhibici.

Článek
Fotogalerie

Barrichello do hlavního města dorazil soukromým letadlem z italského Maranella v úterý v noci, záhy po středeční exhibici vyrazí na Hockenheimring, kde jej čeká příprava na dvanáctý podnik letošní sezóny.

Vítěz sedmi Velkých cen byl v Praze poprvé v životě, město na Vltavě si v nabitém programu ale ani nestačil prohlédnout. "Byl jsem jen na večeři v restauraci a něco jsem viděl z auta. Praha vypadá krásně, potřeboval bych ale víc času," připustil.

Následník legendárního Ayrtona Senny přiznal, že příchod do Ferrari v roce 2000 byl obrovskou výzvou. "Konečně jsem měl k dispozici konkurenceschopné auto a mohl jsem se rvát o první příčky. Je úžasné jezdit po boku nejlepšího jezdce na světě. I když stále neztrácím víru, že tento fakt změním," tvrdí sebevědomě.

Schumacher je stále o krok napřed

O tom, kdo je v poli jezdců formule 1 nejlepší, naprosto nepochybuje. "Na to není skutečně těžké odpovědět, je ale třeba si uvědomit, že vedle nesporných Michaelových kvalit je jeho postavení dáno množstvím dalších faktorů. A koneckonců to, jak jezdí, je zčásti i zásluhou dalších pilotů. Tlak Fernanda Alonsa, Kimiho Räikkönena - a snad bych do téhle špičkové konkurence mohl připočítat i sebe - jej nutí neustále se zlepšovat a pracovat na sobě," prohlásil při tiskové konferenci.

Co schází, aby byl lepší než Schumacher? "Michael je v týmu o dost déle než já a i díky tomu je jakoby stále o krok napřed. Nezbývá mi než si prostě věřit a snažit se jej porážet. Vůle k tomu mám dost," nepropadá skepsi týmové dvojky.

Barrichelův stájový parťák si se zbytkem startovního pole dělá co chce, Ferrari ostatním stájím příliš šancí nedává. Nenudí se v letošním ročníku mistrovství světa? "Určitě ne, ve startovním poli je dost jezdců, s nimiž svádím tuhé boje. Michaelovi bych se nedivil, kdyby někde prohlásil, že jej letošní sezóna moc nebaví. Já mám ale o dostatek motivace postaráno," prozradil.

Až skončí, vrátí se do Brazílie

Dvě hvězdy v týmu, to často hraničí s obrovskou rivalitou. Osobní vztahy Barrichella se Schumacherem jsou prý naprosto korektní. "Panuje mezi námi dobrý vztah. Oba chceme vyhrávat," odpovídá diplomaticky. "Máme samozřejmě oba široký okruh svých známých, ale například během testů, když se sejdeme na trati v jeden den, zajdeme i na večeři a normálně probereme život."

Je mu dvaatřicet, přemýšlí někdy o konci kariéry? Nelákalo by jej poté přesedlat do jiného typu vozu, vyzkoušet jinou disciplínu? "Nevím, jestli vůbec někdy skončím," prohlásil s úsměvem. "Ale až se to jednou stane, dám si alespoň rok volno a vrátím se určitě do Brazílie. Moc si své země neužiji a chtěl bych to napravit. Pak bych ale možná opět o závodění začal uvažovat," uzavřel Barrichello, momentálně druhý muž průběžného pořadí mistrovství světa.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články