Hlavní obsah

Ferrari má jistý Pohár konstruktérů

BUDAPEŠŤ

Stáj Ferrari si po třinácté GP v letošní sezóně zajistila Pohár konstruktérů. Zasloužil se o to maximální zisk bodů z Velké ceny Maďarska, kterou v neděli dokončil Michael Schumacher na prvním a Rubens Barrichello na druhém místě.

Foto: HOCH ZWEI/Juergen Tap

Michael Schumacher - podvanácté měl v sezóně důvod k radosti.

Článek
Fotogalerie

Pohár konstruktérů Ferrari získalo počtrnácté v historii a pošesté za sebou.

Schumacher bezkonkurenčně ovládl letošní seriál závodů formule 1. Ze třinácti závodů jich vyhrál dvanáct, když po nehodě odstoupil jen z GP Monaka. Na druhého v průběžném pořadí - Barrichella - má náskok 38 bodů a již v příštím závodu, který bude hostit Belgie, si může zajistit sedmý titul mistra světa.

Oba rudé vozy ve stejném pořadí stály už na startovním roštu a když zhasla červená světla, usadily se na čele, kde už zůstaly. Famózní start předvedl Fernando Alonso s renaultem, který stál ve třetí řadě za dvěma ferrari a dvěma vozy BAR. Právě mezi nimi se Alonso prosmýkl a v prvních zatáčkách zle dotíral na druhého Barrichella. Ten však svou pozici uhájil. Alonso nakonec závod na třetí pozici dokončil, ale v cíli byl Brazilec o 40 sekund dříve.

McLaren opět bez bodů

Brzy po startu se mezi jednotlivými jezdci vytvořily dostatečné odstupy, které eliminovaly více dramatických předjížděcích manévrů. Schumacher si tak klidně dojel pro 82. triumf v kariéře, když v závěru zvolnil a nechal se svým stájovým kolegou dojet na rozdíl necelých pěti sekund.

Čtvrtý dojel Montoya s williamsem, který si oproti startovnímu roštu polepšil o tři místa, základ úspěchu přitom položil povedeným startovním manévrem. Začátek se naopak nepovedl na třetím místě stojícímu Satóvi z BAR, který se propadl až na osmou příčku. V průběhu závodu ji zvládl o dvě vylepšit.

Neúspěchem skončila GP Maďarska pro stáj McLaren, která odjíždí bez bodu. Už poněkolikáté zradila technika jedničku týmu Fina Räikkönena, jemuž vypověděla v 15. kole službu elektronika. Další nuzný výkon předvedl Coulthard, který přijel do cíle devátý, tedy za bodovanými příčkami. McLaren je v průběžném pořadí Poháru konstruktérů až pátý, na což tento slavný tým není zvyklý.

Michael Schumacher v Maďarsku překonal další rekord, když vyhrál v sezóně dvanáct závodů. Pokud se mu podaří ještě třikrát vyhrát kvalifikaci, vyrovná rekord Ayrtona Senny. Možná se toho dočkáme již tento rok, ve kterém k tomu má ještě pět příležitostí.

Výsledky:
1.M. Schumacher (Něm./Ferrari)1:35:26,131 hod. (prům. rychlost: 192,798 km/h)
2.Barrichello (Braz./Ferrari)-4,696
3.Alonso (Šp./Renault)-44,599
4.Montoya (Kol./Williams)- 1:02,613
5.Button (Brit./BAR)-1:07,439
6.Sato (Jap./BAR)-1 kolo
7.Pizzonia (Braz./Williams)-1 kolo
8.Fisichella (It./Sauber)-1 kolo
9.Coulthard (Brit./McLaren)-1 kolo
10.Webber (Austr./Jaguar)-1 kolo
Průběžné pořadí po 13 závodech:
1.M. Schumacher120 b.
2.Barrichello82
3.Button65
4.Trulli (It./Renault)46
5.Alonso45
6.Montoya28
7.Coulthard19
8.Räikkönen (Fin./McLaren)18
9.Sato18
10.Fisichella14
Pohár konstruktérů:
1.Ferrari202
2.Renault91
3.BAR-Honda83
4.BMW- Williams54
5.McLaren-Mercedes37
6.Sauber-Petronas19

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články