Hlavní obsah

Ve formuli rozhodnuto, Schumacher posedmé mistrem světa

SPA

Už jen formalitou bude zbytek letošní sezóny formule 1, o mistrovských titulech je totiž rozhodnuto. Poté, co si stáj Ferrari zajistila před dvěma týdny v Maďarsku prvenství v Poháru konstruktérů, udělal v neděli stejný krok v belgickém Spa Michael Schumacher. Sice dojel druhý, o sedmý mistrovský titul jej už ale nikdo nemůže připravit.

Článek

V dramatické Velké ceně Belgie byl nakonec nejrychlejší Fin Kimi Räikkönen na mclarenu, Schumacher dojel s víc než třísekundovou ztrátou. Třetí místo si zajistil jeho týmový kolega Rubens Barrichello.

Devět bodů na konto stáje Sauber připsali Felipe Massa a Giancarlo Fisichella na čtvrtém, resp. pátém místě. Pro nejlepší výsledek při své premiérové sezóně v královské automobilové třídě si dojel Christian Klien z týmu Jaguar v podobě šesté pozice. Bodovanou osmičku uzavřeli David Coulthard z McLarenu na sedmém a jezdec Toyoty Olivier Panis na osmém místě.

Schumacher propad dohnal

Schumacher potřeboval k definitivnímu kroku k dalšímu primátu získat o dva body více než jeho týmový kolega Rubens Barrichello. Závod na jeho oblíbeném okruhu, kde debutoval ve formuli, slavil premiérové vítězství a celkem tu triumfoval šestkrát, se pro něj dlouho nevyvíjel příznivě. Zpočátku se pohyboval až na šestém místě, což pro byl pro letošního suveréna nezvyk. Divoký průběh závodu mu nakonec vynesl potřebný náskok před Barrichellem, který na tom byl dlouho ještě hůř, ale nakonec dojel třetí.

Pro hvězdu stáje Ferrari, která si už minule v Maďarsku přivlastnila Pohár konstruktérů, nezačal závod dobře. Schumacher ztratil hned po startu druhé místo z kvalifikace a propadl se na šesté. Už první průjezd obávanou zatáčkou Eau Rouge nezůstal bez následků. Japonec Sató při pokusu o předjetí narazil do Australana Webbera a jejich kolizi odnesli ještě Italové Bruni a Pantano.

Na trať musel zpomalovací vůz, který byl dnes v permanenci velmi často. V čele se usadil Španěl Alonso, ale dlouho se z vedení neradoval. Ve dvanáctém kole dostal smyk a na prvním místě ho vystřídal Räikkönen. Defekt zadní pneumatiky v témže okruhu postihl Brita Coultharda, ale ten se nevzdal a na nejdelším okruhu v seriálu protrpěl cestu do depa pro nové kolo. Vytrvalost se mu vyplatila: i když v samém závěru ještě narazil do Rakušana Kliena a musel do boxu s poničeným vozem, získal body za sedmé místo.

Pizzoniovi životní výsledek unikl

Méně štěstí měl jeho krajan Button z BAR, jenž po defektu v nejrychlejší pasáži trati vyletěl mimo dráhu a navíc s sebou vzal Maďara Baumgartnera. Na okruhu znovu vyjel safety car, navzdory pomalé jízdě se roztrhla pneumatika v té chvíli třetímu Brazilci Pizzoniovi. Vinou defektu přišel o naději na životní výsledek, v příštím závodu v Monze už ho nejspíš odsune zpět do role náhradníka zotavující se Ralf Schumacher.

Problémům se zničenou pneumatikou neušel ani druhý jezdec Williamsu Kolumbijec Montoya, jenž musel sedm kolem před cílem do depa, ale navzdory snaze mechaniků zhasl motor a vystoupil z vozu. O poslední dramatický moment se postaral kontakt Coultharda s Klienem, po němž vyjel na trať znovu zpomalovací vůz a umožnil Schumacherovi stáhnout ztrátu na Räikkönena. Úřadující vicemistr světa si však první místo pohlídal a po předchozích letošních nezdarech se mohl radovat z druhého vítězství v Grand Prix v kariéře.

Za třetím Barrichellem si jel pro skvělý výsledek jeho krajan Zonta, ale porucha motoru tři kola před cílem ho o čtvrté místo obrala. Druhý pilot stáje Ferrari si ziskem šesti bodů pojistil průběžné druhé místo v seriálu před Buttonem, který po nehodě závod nedokončil. Za dva týdny v Monze může domácí tifosi potěšit dalším úspěchem Ferrari tím, že v předstihu získá titul vicemistra.

Velká cena Belgie
1. Räikkönen (Fin./McLaren)1:32:35,274 hod.
2. M. Schumacher (Něm./Ferrari)+ 3,132
3. Barrichello (Braz./Ferrari)+ 4,371
4. Massa (Braz./Sauber)+ 12,504
5. Fisichella (It./Sauber)+ 14,104
6. Klien (Rak./Jaguar)+ 14,614
7. Coulthard (Brit/McLaren)+ 17,970
8. Panis (Fr./Toyota)+ 18,693
9. Trulli (It./Renault)+ 22,115
10. Zonta (Braz./Toyota)- 3 kola
Stav MS
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)128 bodů
2. Barrichello (Braz./Ferrari)88
3. Button (Brit./BAR)65
4. Trulli (It./Renault)46
5. Alonso (Šp./Renault)45
6. Montoya (Kol./Williams)38
7. Räikkönen (Fin./McLaren)28
8. Coulthard (Brit./McLaren)21
9. Sató (Jap./BAR)18
10. Fisichella (It./Sauber)18
Pohár konstruktérů
1. Ferrari216
2. Renault91
3. BAR83
4. Williams54
5. McLaren49
6. Sauber28

Reklama

Související témata: