Hlavní obsah

Schumacher hodlá oslavit titul vítězstvím v Monze

MONZA

Na odpočinkovou projížďku zapomeňte, beru jedině vítězství. To vzkazuje před víkendovou Velkou cenou Itálie již jistý mistr světa formule 1 Michael Schumacher soupeřům i fanouškům. Při patnáctém podniku sezóny bude německý jezdec stáje Ferrari na domácím okruhu v Monze útočit na třináctý letošní triumf.

Foto: ČTK/AP

Němec Michael Schumacher ze stáje Ferrari před Kolumbijcem Juanem Pablem Montoyou z Williamsu na trati Velké ceny Itálie v Monze.

Článek

Také před posledním závodem sezony na evropské půdě je Schumacher favoritem, třebaže v Belgii prohrál s Kimim Räikkönenem z Finska. Více než sto tisíc 'tifosi' se ale bude především bavit, neboť italský tým Ferrari opět získal i Pohár konstruktérů. "Samozřejmě chceme pokračovat v úspěšné sezóně a v Monze opět vyhrát," pravil německý jezdec.

Sám se ale bude muset vyrovnat se vzpomínkou na nehodu z minulého týdne, kdy při testování právě v Monze ve vysoké rychlosti rozbil svůj monopost. Vyvázl jako zázrakem nezraněn a v neděli své umění předváděl fanouškům na trati v německém Nürburgringu. "Nebude to v neděli procházka parkem, přesvědčili jsme se o tom minulý týden při testování," upozornil Schumacher.

Právě při zkušebních jízdách minulý týden velmi rychlé časy jezdily vozy stájí Williams a Renault. "Ale toto je domácí závod, to je vždy extra motivace. Jsem si jist, že fanoušci přijdou ve velkém množství a budou chtít, abychom vyhráli," byl přesvědčen Schumacher. "Nemohu to zaručit, ale slibuji, že udělám všechno pro to, aby odpolední párty měla vítězný náboj," uvedl.

Pizzonia zřejmě naposled

Räikkönen ve Spa ukončil sérii sedmadvaceti závodů McLarenu bez vítězství a pozitivně naladěn touží po dalším triumfu. "Dřív než skončí sezona, chci ještě vyhrát," pravil čtyři závody před koncem. "Doufám, že i v Monze budeme vpředu. Na tomto okruhu byly vždy dramatické závody a myslím si, že i tento víkend se bude v tomto trendu odehrávat," prohlásil Fin.

Stále většímu tlaku čelí piloti Williamsu, kteří naposledy vyhráli loni a letos mají na čtvrté pozici v Poháru konstruktérů jen pět bodů k dobru před dotírajícím McLarenem. Spolu s Kolumbijcem Juanem Pablem Montoyou bude mít poslední šanci prosadit se Ital Antonio Pizzonia, neboť Ralf Schumacher se již zotavil ze zranění a příště by se měl vrátit do kokpitu.

"Měli bychom se konečně prosadit, protože trať sedí našim motorům i nastavení vozů. Navíc Antonio i já máme tento okruh rádi," prohlásil Montoya. Velkou nadějí na první vítězství Itala v Monze od roku 1966 bude Jarno Trulli z Renaultu, jenž vyhrál v Belgii kvalifikaci.

Nejrychlejší okruh v seriálu

Okruh v Monze je nejrychlejším v seriálu mistrovství světa. Na trati Autodromo Nazionale je rekord 368 kilometrů v hodině a piloti dosahují průměrné rychlosti kolem 240 km/h. Loni Michael Schumacher jel při svém vítězství na více než 306 kilometrů dlouhé trase průměrnou rychlostí 247,585 km/h.

Přesto okruh, který patří do MS od roku 1950 a jen v roce 1980 jej coby dějiště Velké ceny Itálie nahradila Imola, skýtá dostatek možností k předjíždění. Trať byla dlouho považována za nejnebezpečnější vůbec, až do konce sedmdesátých let byla dějištěm mnoha tragédií.

V současné podobě už takový strach nebudí, nicméně tragická smrt hasiče Ghislimbertiho v roce 2000 vzbudila nepříjemné vzpomínky. Těžkou havárii minulý týden přečkal bez následků Michael Schumacher. Loni německý pilot při svém triumfu zajel nejrychlejší kolo i samotný závod.

Stav MS
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)128 bodů
2. Barrichello (Braz./Ferrari)88
3. Button (Brit./BAR)65
4. Trulli (It./Renault)46
5. Alonso (Šp./Renault)45
6. Montoya (Kol./Williams)38
7. Räikkönen (Fin./McLaren)28
8. Coulthard (Brit./McLaren)21
9. Sató (Jap./BAR)18
10. Fisichella (It./Sauber)18
Pohár konstruktérů
1. Ferrari216
2. Renault91
3. BAR83
4. Williams54
5. McLaren49
6. Sauber28

Reklama

Související témata: