Hlavní obsah

Renault se rozloučil s Trullim, Villeneuve se upsal Sauberu

Spekulace o rozchodu stáje formule 1 Renault s italským pilotem Jarnem Trullim byly na místě. Francouzský tým v úterý naráz vyvázal třicetiletého pilota ze smlouvy a ukončil s ním spolupráci. Ve zbytku sezóny by jej měl nahradit Jacques Villeneuve, který od středy pro Renault testuje na okruhu v Silverstonu. Kanaďan se současně dohodl na angažmá ve stáji Sauber.

Foto: HOCH ZWEI

Fernando Alonso (vpravo) v týmu Renault osiřel. Jarno Trulli stáj opustil...

Článek

V kuloárech se o Trulliho vyhazovu hovořilo stále hlasitěji a vedení Renaultu došla trpělivost po Velké ceně Itálie, kde Ital na desátém místě nedokázal v pátém závodě v řadě bodovat. Poprvé Trulli dopálil šéfa týmu Flavia Briatoreho při červencové Velké ceně Francie, kdy jej těsně před cílem připravil o třetí místo Rubens Barrichello z týmu Ferrari.

"Obě strany se dohodly, že nejlepším východiskem momentální situace bude ukončení spolupráce," řekl k tomu Briatore. "Děkujeme Jarnovi za jeho přínos stáji v uplynulých třech letech," dodal diplomaticky.

Trulli, který by měl v příští sezóně jezdit ve stáji Toyota, rozhodnutí přijal s klidem. "I já děkuji Renaultu za podporu, kterou jsem od roku 2002 měl. Rychlé vyřešení našeho vztahu mi alespoň umožní soustředit se na budoucí angažmá," prohlásil vítěz letošní Velké ceny Monaka, který momentálně figuruje na čtvrté příčce mistrovství světa jezdců.

Na uvolněné místo by podle všeho mohl dosednout bývalý pilot stáje BAR Kanaďan Jacques Villeneuve, který pro Renault testuje ve středu a ve čtvrtek na okruhu v Silverstonu. "Dohodli jsme se s Jacquesem, že pro nás bude dva dny testovat. Uvidíme, jak si povede, ale neskrývám, že má šanci odjet i zbylé tři závody letošní sezóny," potvrdil Briatore.

Villeneuve do Sauberu

Mistr světa z roku 1997 by nicméně stáji pomohl pouze v závěru šampionátu, pro příští rok Briatore počítá s tím, že Fernanda Alonsa doplní současný jezdec Sauberu Giancarlo Fisichella. A Villeneuve se ve středu dohodl na angažmá pro příští dvě sezóny právě s týmem Petera Saubera.

Třiatřicetiletý Villeneuve ve formuli 1 chybí od loňského rozchodu se stájí BAR, která se ho zbavila kvůli příliš vysokým finančním nárokům. Podmínky jeho angažmá v Sauberu nebyly zveřejněny, z předchozího platu 20 miliónů eur ročně však musel výrazně slevit.

"Jsem rád, že zase budu mít svůj kokpit," prohlásil Villeneuve, který v šampionátu triumfoval v roce 1997 s williamsem. Jeho novému zaměstnavateli Peteru Sauberovi se líbí skutečnost, že bude mít v týmu mistra světa. "Ale nebyla to ta hlavní věc. Když jsem s Jacquesem mluvil, poznal jsem, že hodně stojí o návrat do formule 1. Je to velký bojovník a spolu můžeme mnoho dokázat," uvedl Sauber.

Reklama

Související témata: