Hlavní obsah

Závodníky čeká v Číně členitá trať

PRAHA

Luxusní trať v ceně zhruba 260 miliónů eur vybudovaná za pouhých 18 měsíců na místě bývalých bažin západně od Šanghaje. To je jeden ze způsobů, jak charakterizovat zbrusu nový okruh, který bude hostit premiérovou Velkou cenu Číny. Trať z dílny Němce Hermana Tilka, tvůrce okruhů v Malajsii a Bahrajnu, je ve tvaru čínského znaku pro výraz "šang".

Článek

Šang je jméno dynastie, která vládla zemi ve druhém tisíciletí před naším letopočtem, v době, z níž pocházejí první záznamy o čínském písmu. Nebo v překladu "povýšení". V Šanghaji se pojede historicky první Grand Prix formule jedna na území komunistické Číny.

Okruh je poměrně členitý, nejdelší rovinka má 1,2 kilometru. Zatáček je celkem 14, stejný počet levých i pravých. Očekává se průměrná rychlost 205 kilometrů v hodině, maximální kolem 327 km/h. Jedno kolo by měli jezdci zvládnout za něco málo přes minutu a půl. Délka trati je 5,4 kilometru, závod se pojede na 307,5 kilometru, což je celkem 56 okruhů.

O premiérový závod v Číně je velký zájem, prodáno je prý všech 150 000 lístků. Do hlediště se chystá také dalších 10 000 VIP hostů. Na hlavní tribunu se vměstná necelých 30 000 lidí.

Velká cena Číny - charakteristika trati
Délka okruhu5,793 km
Počet kol53 kol
Délka závodu306,720 km

Reklama

Související témata: