Hlavní obsah

Formule 1 se nepojede v Anglii, naopak se dočká Turecko

LONDÝN

Velké změny zřejmě čekají na fanoušky závodů formule 1 v příštím ročníku. Šéf seriálu mistrovství světa F1 Bernie Ecclestone potvrdil, že se v roce 2005 neuskuteční Velká cena Británie v Silverstonu, a zřejmě z kalendáře vypadne i Grand Prix Francie. V srpnu příštího roku se má naopak jet premiérově v Turecku.

Foto: Hoch Zwei

V příštím roce se na okruh v Silverstone vozy F1 nevydají.

Článek

Pokud se tyto informace potvrdí, obsahoval by příští šampionát 17 Velkých cen. Poprvé v historii v něm přitom bude chybět britský díl, takže jedinou Grand Prix formule 1, která se od roku 1950 konala pokaždé, by zůstal podnik v italské Monze.

Jablkem sváru peníze

Britští organizátoři se údajně neshodli s Ecclestonem na částce, kterou musejí zaplatit za právo závod pořádat. Podle tisku se představy obou stran lišily zhruba o 5,5 miliónu dolarů. Předseda pořádajícího klubu, bývalý trojnásobný mistr světa Jackie Stewart uvedl, že požadovaná suma je nepřijatelná.

Ecclestone určil konec září jako poslední možný termín pro dohodu a po jejím vypršení řekl, že mu Britové dali ultimátum. "Poslali mi dopis s jasně formulovaným buď-anebo. Jenže měli vědět, že když mě před takové rozhodnutí postaví, je to pro mne jen šancí, jak jejich závod vyřadit," prohlásil Ecclestone v rozhovoru pro list Daily Express.

Definitiva padne za 12 dní

Dodal, že osudu tradiční Velké ceny lituje, ale musel se rozhodnout především z obchodního hlediska. "A já musím být spravedlivý ke všem, ne jen k Silverstonu. Nabídka, kterou jsem jim předložil, byla stejná jako v minulosti a pořád nejlacinější v Evropě," řekl Ecclestone.

Provizorní kalendář příští sezóny MS formule jedna by měl dostat definitivní podobu na zasedání mezinárodní automobilové federace FIA 13. října v Paříži. V letošním roce si odbyly debut okruhy v Číně a v Bahrajnu.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články