Hlavní obsah

Velkou cenu Japonska ohrožuje tajfun a deště

Pozornost pořadatelů víkendové Velké ceny Japonska formule 1 se poutá k tajfunu, který se k ostrovům blíží a způsobil zatím prudké deště. Předpovědi hovoří o tom, že se počasí nezmění a je ohrožena nejen sobotní kvalifikace, ale také samotný závod.

Foto: BAR Honda

Stáj BAR na své první vítězství ve Velké ceně formule 1 stále čeká. Splní se jí sen v japonské Suzuce?

Článek

"Kvůli tajfunu pršelo už před několika týdny a trať byla kompletně pod vodou," řekl Japonec Takuma Sató z BAR. Suzuka je rychlý okruh a voda by znamenala po závodníky velké nebezpečí.

BAR chce vítězný dárek

Stáj BAR by v předposledním dílu letošního seriálu MS ráda oslavila první vítězství v sezóně a zároveň si tak nadělila dárek ke 100. Velké ceně v historii týmu. Britský tým s japonskými motory Honda bojuje s Renaultem o druhé místo v Poháru konstruktérů, se 105 body má před svým konkurentem devítibodový náskok.

Mise pro jezdce Ferrari letos skončila, sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera podpořil celkovým druhým místem Rubens Barrichello, vítěz minulé premiérové Grand Prix v Číně. Právě za Brazilcem však skončil druhý Jenson Button, jenž věří, že Suzuka oslaví po čtyřech druhých místech v roce jeho triumf. "Už jsem byl několikrát blízko, mohu zbývající závody vyhrát," řekl Brit.

Dobrou formu v Číně prokázal také druhý pilot BAR Sató, jenž podepsal smlouvu i na další rok. Minule startoval do závodu z poslední pozice kvůli potížím s motorem v kvalifikaci, ale přesto dojel šestý. "Bude to pro mě velký den," sliboval Japonec. "Je to mezi námi a Renaultem těsné, nemůžeme si dovolit výpadek. Chci dojet na stupně vítězů," plánoval osmý muž celkového pořadí.

Renault spoléhá na Alonsa

Buttonova budoucnost stále není jistá, zájem o jeho služby má vedle BAR prý také Williams. "Můžeme být v Suzuce dost rychlí. Loni jsme tady obsadili čtvrté a šesté místo a jsem si jistý, že budeme lepší. Hodně od tohoto závodu očekávám," nechal se slyšet Button, již jistý třetí muž celkového pořadí mistrovství světa. Nyní se soustředí na týmový boj, po Japonsku končí MS za dva týdny v Brazílii.

Renault věří v úspěch Španěla Fernanda Alonsa, čtvrtého muže z Velké ceny Číny. Tam se naopak nevedlo druhému jezdci týmu Jacquesu Villeneuvovi, angažovanému na poslední tři závody roku, jenž skončil za bodovanými pozicemi jedenáctý. "Poslední dva okruhy mi sedí, chci na stupně vítězů," uvedl Alonso, který nastoupí do své padesáté Velké ceny.

Michael Schumacher vyhrál dvanáct z úvodních třinácti závodů roku, v posledních třech Velkých cenách se mu však nevedlo. V Japonsku ale už zvítězil pětkrát. "Chci, aby se to otočilo a v posledních dvou závodech by se mi opět dařilo," prohlásil starší z bratrů Schumacherových. "Mám v Suzuce hodně zkušeností, dobrých i špatných. Líbí se mi ten okruh," prohlásil sedminásobný mistr světa.

Stav MS (po 16 z 18 závodů)
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 136 b., 2. Barrichello 108, 3. Button 79, 4. Alonso 50, 5. Trulli (It./Renault) 46, 6. Montoya 46, 7. Räikkönen 34, 8. Sató 26, 9. Coulthard (Brit./McLaren) 24, 10. Fisichella 21.
Pohár konstruktérů:
1. Ferrari 244, 2. BAR-Honda 105, 3. Renault 96, 4. BMW- Williams 64, 5. McLaren-Mercedes 58, 6. Sauber-Petronas 32, 7. Jaguar-Cosworth 10, 8. Toyota 9, 9. Jordan-Ford 5, 10. Minardi- Cosworth 1.

Reklama

Související témata: