Hlavní obsah

Kvalifikace na GP Japonska byla kvůli tajfunu odložena

SUZUKA

Kvalifikační jízdy, které určí pořadí na startu Velké ceny Japonska formule 1, se nepojedou v sobotu, ale až v neděli dopoledne. Přesun si vyžádalo nepříznivé počasí, které Japonsko zasáhlo. Blížící se tajfun by měl v sobotu dopoledne přinést prudké deště a vítr o rychlosti až 200 km/h.

Foto: HOCH ZWEI

Sloupce vody za vozem McLaren Kimiho Räikkönena při pátečním volném tréninku na Velkou cenu Japonska v Suzuce.

Článek
Fotogalerie

Hustý déšť provázel na okruhu v Suzuce už páteční volné tréninky a jezdci si hromadně stěžovali na mizernou viditelnost a nebezpečí aquaplaningu.

"Už začátek pátečních tréninků byl na hranici regulérnosti. A na konci volných jízd to bylo šílené," citovala Michaela Schumachera BBC. Někteří piloti se jen stěží potýkali s ovladatelností vozů, mimo trať se během pátku ocitl Timo Glock z Jordanu, Zsolt Baumgartner z Minardi, ale také Fisichella ze Sauberu.

"Za podmínek, které panovaly na konci volných jízd, je nemyslitelné závodit. Auta si v podstatě dělala, co chtěla. Nebezpečí hrozí už jen při průjezdu rovinkami, o zatáčkách ani nemluvě," shrnul Jenson Button z týmu BAR.

Startovní pole v čele s nejrychlejšími muži pátečních jízd Michaelem Schumacherem a Giancarlem Fisichellou se proto obrátilo na vedení Mezinárodní automobilové federace FIA, aby zvážilo odložení sobotní kvalifikace.

Vybavení do bezpečí

Podle předpovědi počasí by měl v Suzuce v sobotu odpoledne foukat vítr až o rychlosti 200 km/h a federace se proto rozhodla zrušit veškeré zítřejší jízdy.

"Na doporučení japonských odborníků, kteří přepovídají skutečně extrémní počasí, bylo rozhodnuto o sobotním uzavření okruhu v Suzuce," oznámila FIA v prohlášení vydaném v pátek odpoledne.

První část kvalifikace se podle nového programu pojede v neděli v 9 hodin tamního času, druhé jízdy začnou o hodinu později. Start závodu je zatím plánován podle původního termínu na 14:30.

Na řádění přírodního živlu se připravují i stáje, které veškeré vybavení pro jistotu přemístily do garáží. "K žádným škodám snad nedojde, jen se trochu obávám, aby dozvuky tajfunu neovlivnily i nedělní program. Výborné japonské publikum by si to rozhodně nezasloužilo," řekl šéf stáje Minardi Paul Stoddart.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint