Hlavní obsah

Do formule 1 má namířeno tým s 'ruskou příchutí'

Na startu formule 1 se v roce 2006 nejspíše představí nový tým Midland F1. S ním chce zkusit štěstí v seriálu mistrovství světa skupina ruských investorů. Stáj by měla sídlit poblíž Londýna, monoposty by pak měl zajistit italský výrobce Dallara. Ten již v letech 1988 až 1992 dodával vozy tehdejší stáji Scuderia.

Foto: Hoch Zwei

Ruští magnáti našli další investiční příležitost - formuli 1.

Článek

"Jsem překvapený, že ještě nikoho nenapadlo, že mít tým ve formuli je jako dostat se do NHL nebo NBA zadarmo. Navíc je to jeden z nejpopulárnějších světových sportů," prohlásil Alex Shnaider, který stojí v čele společnosti Midland Group.

Firma zaměstnává více než padesát tisíc lidí a jejím posledním velkým projektem byla výstavba luxusního hotelu v Torontu. Firma založená v roce 1994 sídlí v daňovém ráji na ostrově Guernsey v kanále La Manche, ale má velmi blízko k ruským obchodním trhům.

Předseda společnosti Alex Shnaider ještě musí rozhodnout, s jakými motory a jezdci se jeho tým do kolotoče formule 1 vydá. "Tým bude mít samozřejmě ruskou příchuť a doufáme, že se nám časem podaří do formule dostat ruského jezdce," řekl naturalizovaný Kanaďan, který se narodil v Petrohradu.

Finance mají

Podle šéfa Midlandu bude mít nová stáj vysoké ambice, i když zpočátku se bude ve světě rychlých monopostů hlavně rozkoukávat. "Nejdřív musíme udělat domácí úkol: dát dohromady správné jezdce a konkurenceschopný vůz. Ale můžu vás ujistit, že vítězství budeme mít na programu," uvedl šestatřicetiletý obchodník.

Navzdory odchodu stáje Jaguar z mistrovství světa a vážnému ohrožení budoucnosti Jordanu a Minardi se Shnaider nebojí, že by provoz týmu přesahoval jeho finanční možnosti. "Víme, že na udržení stáje ve formuli je potřeba minimálně 100 miliónů dolarů ročně a jsme na to připraveni," dodal.

Po majiteli fotbalové Chelsea Romanu Abramovičovi by Shnaider byl dalším ruským vlastníkem významného sportovního týmu na světové scéně.

Reklama

Související témata: