Hlavní obsah

Příští šampionát F1 až s devatenácti závody

PRAHA

Premiérově do Turecka zavítá příští rok v srpnu mistrovství světa vozů formule 1, do exotických oblastí slibujících nové ekonomické zisky míří i světová rallye. V kalendáři předloženém sportovní komisí Mezinárodní automobilové federace (FIA) se v roce 2005 počítá až s devatenácti závody F1, přičemž mimoevropské okruhy jsou zastoupeny téměř z poloviny.

Článek

Naopak Francie, San Marino i Británie na seznamu figurují podmínečně, neboť dosud nemají uzavřenou pořadatelskou smlouvu.

Boss formule 1 Bernie Ecclestone se už ale nechal slyšet, že nějaký škrt musí být v kalendáři proveden. "Nejpravděpodobnější je varianta osmnácti závodů," říká a potvrzuje kostru sezóny, která začne jako obvykle v Austrálii. Následovat bude přesun do Asie, evropskou sérii pak přeruší dva americké závody, aby se vše uzavřelo v Brazílii a na Dálném východě, přičemž loučení obstará GP Číny.

Rallye opět se 16 soutěžemi

Šestnáct soutěží, tedy stejně jako letos, by měl zahrnovat šampionát v rallye. Tradičně se začíná v lednovém Monte Carlu a končí v polovině listopadu v Austrálii.

Příští rok by se v plné míře mělo uplatnit pravidlo, které by posádkám po odstoupení dovolilo pokračovat v soutěži v další etapě. Podle internetového serveru wrc.com by posádky za každou neabsolvovanou rychlostní zkoušku dostaly pětiminutovou penalizaci.

K pravidelné účasti ve světových rallye se vrací nejen tovární tým Škody, ale rovněž Mitsubishi a mluví se i o zájmu Suzuki, asijská expanze je zcela patrná. Do formule 1 pak hodlají vstoupit od roku 2006 dvě nové stáje.

Noví zájemci o F1

První z nich má být arabský tým Dubaj, založený na popud premiéra SAE Rašída Maktúma, který v nedávném prohlášení uvedl, že už je domluveno složení kauce 48 miliónů dolarů, aby měla stáj zajištěné místo na startovním roštu.

Bohatí mecenáši ze Spojených arabských emirátů jednali s mnoha současnými stájemi o odkoupení, nakonec se ale rozhodli založit nový tým a už začali jednat s německou automobilkou Mercedes o dodávkách motorů a s britskou stájí McLaren o technické spolupráci i o možnosti pracovat na novém monopostu ve staré továrně McLarenu v britském Wokingu. Už za pár týdnů mají ale začít práce na aerodynamickém tunelu a centru týmu v Dubaji.

Také kanadská společnost Midland Group s podporou ruských investorů plánuje účast ve formuli 1. "Cítíme jedinečnou příležitost předvést se v disciplíně, o níž se ví na celém světě. Nejdřív musíme dát dohromady správné jezdce a konkurenceschopný vůz, ale můžu vás ujistit, že vítězství budeme mít na programu," řekl 36letý šéf firmy Alex Shnaider, v Petrohradě narozený naturalizovaný Kanaďan.

První verzi monopostů Midland má vytvořit italský výrobce Dallara, který naposledy před 12 lety chystal vozy tehdejší stáje Scuderia. Navzdory letošnímu odchodu stáje Jaguar z mistrovství světa a vážnému ohrožení budoucnosti Jordanu a Minardi se Shnaider nebojí, že by provoz týmu přesahoval jeho finanční možnosti. "Víme, že na udržení stáje ve formuli je potřeba minimálně 100 miliónů dolarů ročně, a jsme na to připraveni," dodal.

Návrhy kalendářů pro rok 2005
Mistrovství světa vozů formule 1
6. březnaAustrálie (Melbourne)
20. březnaMalajsie (Sepang)
3. dubnaBahrajn (Šákir)
17. dubnaFrancie (Magny Cours)
24. dubnaSan Marino (Imola)
8. květnaŠpanělsko (Barcelona)
22. květnaMonako (Monte Carlo)
29. květnaEvropa (Nürburgring)
12. červnaKanada (Montreal)
19. červnaUSA (Indianapolis)
3. červenceVelká Británie (Silverstone)
17. červenceNěmecko (Hockenheim)
31. červenceMaďarsko (Budapešť)
21. srpnaTurecko (Istanbul)
4. záříItálie (Monza)
11. záříBelgie (Spa-Francorchamps)
25. záříBrazílie (Sao Paulo)
9. říjnaJaponsko (Suzuka)
23.říjnaČína (Šanghaj)
Mistrovství světa v rallye
21.-23. lednaMonte Carlo
11.-13. únoraŠvédsko
11.-13. březnaMexiko
8.-10. dubnaNový Zéland
29. 4.-1. květnaSardinie (It.)
13.-15. květnaKypr
27.-29. květnaTurecko
17.-19. červnaAkropolis (Řec.)
8.-10. červenceArgentina
5.-7. srpnaFinsko
26.-28. srpnaNěmecko
16.-18. záříBritánie
30. 9.-2. říjnaJaponsko
14.-16. říjnaKorsika (Fr.)
28.-30. říjnaKatalánsko (Šp.)
11.-13. listopaduAustrálie

Reklama

Související témata: