Hlavní obsah

Závody formule 1 se pojedou jen s jednou sadou gum

PRAHA

Pouze jednu sadu pneumatik budou smět od příští sezóny použít týmy formule 1 v závodě mistrovství světa. Zastávky v boxech se tak omezí jen na dotankování a přezutí gum umožní jury pouze při změně počasí, za deště se vymění suché za mokré.

Článek

Určitě tím dojde ke snížení rychlosti, protože pneumatiky, které budou muset být kvůli výdrži při dvoudílné kvalifikaci i téměř dvouhodinovém závodě tvrdší, neumožní tak rychlý průjezd zatáček.

Navíc Mezinárodní automobilová federace (FIA) rozhodla, že s jediným motorem musejí týmy absolvovat dva závodní víkendy namísto dosavadního jednoho a motory stavěné pro delší životnost rovněž ztratí na síle. Při vynucené výměně agregátů by dál docházelo k posunu o deset míst na startovním roštu.

:. ANKETA
Prospějí avizované změny závodům formule 1? Hlasujte na konci článku.

Automobilkám se to nelíbí

Změnu pravidel užití motoru kritizují automobilky BMW, Mercedes i Honda a jejich sportovní šéfové organizují schůzku, na níž dohodnou společný postup. "Nenecháme si jen tak diktovat. Pokud se spor nevyřeší, může celá věc dojít až k soudu," míní sportovní ředitel BMW Mario Theissen.

Také změna aerodynamických předpisů má přinést snížení rychlostí, úpravy na předním a zadním křídle či podvozku zvýší odpor vzduchu až o 20 procent.

FIA navíc chce od roku 2006 omezit i výkony motorů zhruba o tři sta koní, ze současných třílitrových desetiválců budou muset konstruktéři připravit osmiválcové verze s objemem 2,4 litru. Když se nedokázaly týmy během roku shodnout na třech variantách změn pravidel, rozhodla FIA nyní v Sao Paulu bez nich.

Británie ještě žije

Jediné Ferrari se pak zatím nevyjádřilo k návrhu vlastníků stájí, že při úspoře nákladů by mohlo MS 2005 obsahovat 19 Velkých cen. Novou šanci by tak dostal závod v Británii.

Týmy předpokládají drastické omezení testování pneumatik a snížení počtu testovacích dnů během sezóny na deset, čemuž se ale brání Ferrari, které má jako jediné vlastní testovací okruh ve Fioranu.

Reklama