Hlavní obsah

Bourdais pojistil vítězstvím v Mexiku titul v ChampCar

MEXICO CITY

Francouz Sébastien Bourdais triumfoval v nedělním závěrečném závodě série ChampCar v Mexiku a potvrdil tak zisk celkového prvenství v zámořském seriálu. Pro druhou příčku v závodě i konečném pořadí si dojel Bourdaisův týmový kolega ze stáje herce Paula Newmana Bruno Junqueira z Brazílie, jemuž patří pozice korunního prince již potřetí za sebou.

Článek

"Jsem strašně rád, že už je konec. Na pětadvacetiletého kluka bylo toho tlaku až dost," oddychl si po posledním závodě sezóny Bourdais, jenž se stejně jako jeho kolega radoval v minulosti i z vítězství ve formuli 3000. Prvního celkového vítězství v sérii ChampCar se Bourdais dočkal už při své druhé sezóně.

Junqueirovi se podařilo zdramatizovat souboj o titul v předposledním závodě v Austrálii, kde zvítězil. U protinožců se představil i český jezdec Jaroslav Janiš, jenž závod kvůli technickým problémům svého vozu nedokončil a jeho manažer Antonín Charouz ho z možného startu v Mexiku stáhl.

Bourdais vstupoval do závěrečného podniku s náskokem 22 bodů a od začátku nenechal nic náhodě. Do jednačtyřicátého kola si na prvním místě vybudoval takřka osmnáctisekundový náskok na Junqueiru, pak ale přišla kritická chvíle - Francouz najel jedním kolem na trávu, dostal hodiny a jeho vedení se smrsklo na pár sekund.

Vedení udržel

"Nevím proč, ale prostě jsem se neubránil myšlenkám na bouračku. Pořád jsem měl v hlavě ten obrázek," vyprávěl čerstvý šampión v cíli. Po nehodě se však dal Bourdais dohromady a dalších jednadvacet kol obkroužil na jistotu. Junqueira nakonec dokončil závod s odstupem čtyř a půl sekundy za svým vítězným kolegou.

Brazilec se dalším druhým místem v celkovém pořadí postaral o vyrovnání rekordu Johnnyho Rutherforda, jemuž podobně nebylo přáno vystoupit na nejvyšší příčku v letech 1974 - 76. "Letos se mi vůbec nedařilo v kvalifikaci, čímž mi uteklo možná pět šest vítězství," ohlédl se za sezónou Junqueira. "Příští rok to musí být lepší," slíbil si osmadvacetiletý jezdec.

Zklamáním skončil závěrečný podnik seriálu pro obhájce titulu Paula Tracyho z Kanady, jenž obsadil desáté místo a celkově skončil čtvrtý.

ChamCar - GP Mexika (Mexico City)
1. Bourdais (Fr.)1:39:02,662
2. Junqueira (Braz.)+ 4,604
3. Allmendinger (USA)+ 6,780
4. Wilson (Brit.)+ 7,902
5. Vasser (USA)+ 17,081
Konečné pořadí
1. Bourdais (Fr.)369 b.
2. Junqueira Braz.)341
3. Carpentier (Kan.)266
4. Tracy (Kan.)254
5. Dominguez (Mex.)244

Reklama