Hlavní obsah

Systém kvalifikace formule 1 čeká zřejmě opět změna

LONDÝN

Boj o postavení na startovním roštu závodů formule 1 se v příští sezóně pojede ještě v jiném formátu, než bylo původně plánováno. Změna systému kvalifikace byla jedním z témat, která si vzali na paškál bossové devíti stájí formule 1 na londýnské schůzce, na níž chyběli jen zástupci týmu Ferrari, s promotérem šampionátu Bernie Ecclestonem.

Foto: internet

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone.

Článek

Šéfové stájí načrtli nový systém kvalifikace v říjnu, podle nějž se měli piloti formule 1 v příštím roce utkat o startovní rošt opět ve dvou kvalifikačních jízdách s jedním měřeným kolem. První část by se měla odjet v sobotu, druhá pak v neděli před samotnou Velkou cenou. O postavení na startu by rozhodoval součet časů z obou jízd.

Podle Ecclestona ale podle všeho dojde ke změně i nově domluveného formátu. "Některým zástupcům stájí není ani tento formát příliš po chuti a nejraději by zkusili ještě něco jiného," uvedl po úterním setkání pro britskou televizní stanici ITV.

"Opět mezi námi nepanuje úplná shoda. Ukázalo se, že původní plán prošel hlavně proto, že jsme museli souhlasit s nějakou změnou. Jinak bychom byli stále na tom samém," dodal Ecclestone.

Podle šéfa formule 1 se alespoň ukázalo, že si týmy uvědomují nutnost přiblížit královskou třídu automobilového sportu veřejnosti. "Mnoho lidí považuje formuli 1 za vrchol nudy. Naše setkání ukázalo, že jsme ochotni těmto názorům naslouchat a udělat vše pro to, aby lidé u závodů nezívali," uzavřel.

Ecclestone sám proslul při hledání řešení problémů spojených s formulí 1 často kontroverzními nápady. Při nedávné snaze o nalezení vhodného formátu kvalifikace šokoval návrhem, podle něhož by o postavení na startu mohl rozhodovat los.

Reklama

Související témata: