Hlavní obsah

Schumacher je nadšený změnami pravidel formule 1

Změny, kterými by měly projít řády mistrovství světa formule 1, nadchly sedminásobného šampióna Michaela Schumachera. Podle německého pilota stáje Ferrari vedou kroky Mezinárodní automobilové federace (FIA) správným směrem.

Foto: HOCH ZWEI/Juergen Tap

Michael Schumacher letos oslavoval posedmé titul mistra světa.

Článek

Od příští sezóny bude upravena aerodynamika vozů a týmy budou muset s jedním motorem absolvovat dva závodní víkendy místo dosavadního jednoho. Navíc v kvalifikaci a závodu musejí použít jen jednu sadu pneumatik.

Od roku 2006 dojde i k omezení výkonu motorů, které budou vyrobeny z předepsaných materiálů - ze současných třílitrových desetiválců budou muset konstruktéři připravit verze na 2,4 litru a osm válců. Tím by se měly výkony motorů snížit z aktuálních 1000 na zhruba 700 koní.

Německý jezdec italské stáje Ferrari si chystané změny v pořadu televizní stanice ZDF pochvaloval. "Auta budou pomalejší, a to je určitě krok správným směrem," řekl po několika nebezpečných nehodách v uplynulé sezóně.

Podle sedminásobného šampiona výhody nespočívají jen ve snížení nákladů stájí spojených s účastí ve formuli 1. "Formule jedna se rozvíjí hodně rychle. Kdyby nebyly stanoveny hranice, došli bychom k bodu, kde už by tratě nebyly pro vozy bezpečné," vysvětlil.

Ralf souhlasí

S názorem svého sourozence souhlasí i Ralf Schumacher, který bude od nové sezóny hájit barvy Toyoty. "Je na čase udělat nějaké změny, protože s výkonem tisíc koňských sil formule začíná být nebezpečná. Sportovní a finanční hledisko společně s bezpečností formule musejí nám všem ležet na srdci více než neustálý rozvoj," prohlásil.

Pětatřicetiletý Michael Schumacher nyní odpočívá se svou rodinou, na novou sezónu se začne připravovat na konci prosince. Zisk osmého titulu mistra světa přitom není jeho hlavním cílem. "Nejde mi o to, kolik titulů vyhraji. Vždycky se soustředím jen na další závod. Vítězství v mistrovství světa je krásný zážitek, ale nemám žádnou představu, kolik závodů nebo titulů ještě vyhraji," dodal.

Reklama

Související témata: