Hlavní obsah

Button: Jednání s Williamsem byla chyba

Jako beránek je Jenson Button poté, co do týmu formule 1 BAR vstoupila automobilka Honda a co se poroučel šéf stáje David Richards. Ačkoliv po rozhodnutí arbitráže, která zatrhla jeho přestup do týmu Williams, sršel síru, nyní označil jednání s konkurencí za chybu a netají se nadšením z budoucí spolupráce.

Foto: Hoch Zwei

Jezdec stáje BAR Jenson Button.

Článek

Button v srpnu nečekaně prohlásil, že v příští sezóně bude hájit barvy stáje Williams. Součástí jeho kontraktu v týmu BAR sice byla opce, čtyřiadvacetiletý pilot nicméně věřil, že najde ve smlouvě skulinu, díky níž by proklouzl do družiny Franka Williamse. Spor řešil až ženevský Contract Recognition Board, spravující všechny smlouvy ve formuli 1, který dal za pravdu týmu BAR. [celý článek]

Britský pilot přijal rozhodnutí s nelibostí a nijak se netajil přáním, zmizet k Williamsu v nejbližším možném termínu. Poté, co se v polovině listopadu spoluvlastníkem týmu BAR stala automobilka Honda, která stáji dodává již čtyři roky motory, ale otočil o stoosmdesát stupňů.

Neměl mlčet

"Skutečně jsem udělal pár chyb," sypal si Button popel na hlavu v rozhovoru pro britský deník The Guardian. "Neznal jsem pořádně právní stránku věci a jenom jsem naslouchal určitým lidem. To, co jsem dělal, jsem považoval za správné, což pochopitelně nebylo," pokračoval jezdec, jenž dokázal v letošní sezóně desetkrát vystoupit na stupně vítězů. Na premiérové vítězství ve Velké ceně zatím ale stále čeká.

"Na mém rozhodnutí změnit stáj snad nic špatného nebylo. To, že jsem ale vše nekonzultoval s Davidem Richardsem, byl omyl," připustil Button. Jeho snaha mohla podle odborníků pramenit z určité nejistoty, zda automobilka Honda bude pokračovat ve spolupráci s týmem, který letos prožil nejvydařenější sezónu a vybojoval druhé místo v Poháru konstruktérů.

Japonský výrobce však nyní vlastní 45 procent týmu a Button září spokojeností. "Vstup Hondy do stáje byla ta nejlepší věc, která mohla tým potkat. Všichni hoříme zvědavostí, co naše spolupráce přinese v příštích letech," uzavřel Button. V zákulisí se nicméně spekuluje, že příčinou pohody britského jezdce je především ohlášený odchod Davida Richardse, s nímž měl Button v minulosti několik ostrých střetů.

Reklama

Související témata: